Gazdaság

2007.09.29. 15:09

Pénzinjekció a kórháznak

Hosszú a várólista, panaszolják a betegek. Érkezik ugyan állami támogatás az egri kórházba, de vajon mire elegendő a pénz?

Négyessy Zita

– Több mint százhuszonnyolc millió forint szabad felhasználású támogatást kap a szaktárcától a Markhot Ferenc Megyei Kórház és Rendelőintézet a napokban – erősítette meg a hírt dr. Sebes Gábor, az intézmény megbízott főigazgatója. Egy család költségvetésében tetemesnek tűnő összeg a kórház számára csupán jelentősnek mondható segélyt biztosít a gazdasági gondok átmeneti enyhítésében. Bár csökkent az intézmény lejárt határidejű számláinak összege, s momentán körülbelül akkora, amekkora gyorssegély érkezik, de a főigazgató mégsem dönthet úgy, hogy a pénzből kizárólag a számlákat rendezzék.

A várólistával kapcsolatban dr. Berhés István főorvos, orvos-szakmai

Megállapodást kötöttek az orvosokkal

Az országos híradásokból kiderült, hogy egyes kórházakban komoly gondot jelent az orvosok ügyeleti beosztása, mert ez év júliusától új törvényi szabályozás lépett életbe. A heti 40 óra munkaidőn túl plusz 8 óra ügyeletre kötelezhető az orvos, s még ezen túl 12-24 óra egészségügyi ügyelet önként vállalására nyílik lehetősége. Féléves viszonylatban heti 60-72 óránál több munkavégzésre nincs lehetősége.

koordinátortól megtudtuk, hogy az információk az Interneten is megtekinthetőek a kórház honlapján. Igen kritikus a helyzet az ortopédián, ahol a térdprotézis-műtétre nyolc(!) év az előjegyzés, a csípőprotézis beültetésre pedig öt évet kell várni. A szemlencse műtét várakozási ideje egy év. Az összes többi orvosi beavatkozásra a várólista egy éven belüli. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a nyáron kaptak extra lehetőségként 506 súlyszámot, s így a kapacitásuk erejéig növelték a műtétek számát. (Mint olvasóink korábbi lapszámainkból értesülhettek róla, a kórházak finanszírozása súlyszám alapján és progresszíven történik, ha átlépik a keretet, úgy kevesebb pénzt kapnak – A szerk.) A főorvos elmondta, hogy a várólistán szereplő betegek az előjegyzést végző orvos által sem ismert kódszámot kapnak. Ennek alapján a páciensek figyelemmel kísérhetik a várható műtét időpontját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!