Gazdaság

2008.03.01. 12:59

Egyre több vendég Heves megyében

Heves megye kereskedelmi szálláshelyein az előzetes statisztikai adatok szerint tavaly 311 ezer 249 vendéget regisztráltak, számuk összességében 2,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – egyebek mellett erről beszélt szombaton Budapesten az Utazás Kiállításon a Heves megyei önkormányzat standjánál Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Kiss János, a Megyeháza nemzetközi kapcsolatok és idegenforgalmi irodájának vezetője.

R. M.

A belföldi vendégek száma 2,9 százalékkal, a külföldieké 1,1 százalékkal növekedett. Külföldről elsősorban az Európai Unió tagállamaiból, főként Német- és Lengyelországból érkeztek látogatók szűkebb hazánkba. A turisták többsége, közel 270 ezer ember azonban belföldi, így elmondható, hogy Heves főként „hazai” célpont.

- A megye turisztikai kínálatának fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű beruházások között 2007 májusában elkészült a gyöngyösi Orczy-kastély felújításának első üteme. Idén nyár elejére itt a munkálatok második üteme is befejeződik, a kert is teljes pompájában fogadja a vendégeket – mondta a sajtótájékoztatón a közgyűlés elnöke, aki kiemelte még például az egri vár tervezett másfél milliárdos fejlesztését is. Utóbbi helyütt, a vármúzeumban egyedülálló lesz a májusban megnyíló, „Utazó vázák” című, franciaországi görög és etruszk kincseket bemutató tárlat.

A Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság először 2001-ben kötött együttműködést a tó körüli megyékkel és az érintett hatóságokkal. Az idei célok között szerepel többek között a térségben egy egységes, az egész tavat átfogó önálló turisztikai desztinációs menedzsment kialakítása – tudtuk meg Molnár Anitától, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Turisztikai Projekt Iroda igazgatójától. Domoszló polgármestere, Gyurkó Béla pedig a Leader-program Dél-mátrai akciócsoportjának sikereiről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!