Gazdaság

2008.04.09. 18:47

Eger-Füzesabony: összekötő útra várva

Az érintett önkormányzatok, hatóságok, szakmai szervezetek képviselői egyetértésre jutottak az Eger és Füzesabony között régóta tervezett, M25-ös gyorsforgalmi összekötő, egyben maklár-nagytálya-andornaktályai elkerülő út nyomvonalát illetően – mondta a szerdai megbeszélést követő sajtótájékoztatóján a házigazda, dr. Nagy Imre egri szocialista honatya.

HEOL

A tervezési és az engedélyeztetési eljárást bonyolító Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. több, mint egy hónapja kérte, hogy a helybéliek egyezzenek meg a nyomvonalról. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál bonyolított tárgyaláson szerdán a NIF-et Galuska János igazgató képviselte.

Ismert: az útépítésről hosszú évekkel ezelőtt hangzottak el különböző ígéretek, ám úgy tűnt, a beruházás a beláthatatlan jövőbe tolódik. Eredetileg úgy gondolták, hogy az M25 a vasúttal párhuzamosan futhat majd, de kiderült, hogy a helyzet korántsem ilyen egyszerű. Ki kell kerülni a közbeeső olajkutakat, azok védőterületeit, az egri víz egyharmadát adó andornaki ivóvízbázist, kímélni a szőlő- és a természetvédelmi területeket. Így született meg a mostani, 12 és fél kilométeres nyomvonal, amelynek a 3-as főút füzesabonyi körforgalmától számított első három kilométere a meglévő maklári bekötőúton alapszik, igazából csak onnantól beszélhetünk új irányról, amely Egerig elkerüli a három érintett községet és a K2-es (Kőkút) útba csatlakozik a megyeszékhelyen. Közben Nagytálya és Andornaktálya között lesz egy új csomópont, s gondolkodnak a szakemberek azon is, hogy a Mezőkövesd felől érkező, s ma szintén Andornaktályát terhelő forgalmat hol csatlakoztassák.

Galuska János szavai szerint jelenleg az előzetes vizsgálati dokumentáció készül, a „konfliktusmentes folyosó”, ahol az építési engedély várhatóan megszerezhető optimista előrejelzések szerint 2009 elejére. Ezután meg kell venni, illetve adott esetben kisajátítani a szükséges földterületeket, s valamikor 2011 februárjában megkezdődhet az egyelőre 2x1 sávosra tervezett út építése alapvetően EU-s forrásokból. A vonatkozó operatív programban a beruházás már szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!