Gazdaság

2008.04.04. 09:55

Nem túl bizakodóak a hazai nagyvállalatok

A legnagyobb hazai vállalatok többsége nem vár jelentős változást a hazai gazdasági körülményekben.

T. B.

Az Ecostat elemzése szerint a Top 100 magyarországi nagyvállalat – melynek tagja a Mátrai Erőmű Zrt. és a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. is – negyven százaléka tart az üzleti környezet esetleges rosszabbodásától.

Az óriások bizalmi indexe 2007. eleje óta folyamatosan romlik, az idei első negyedévben már csupán 90,5 százalék volt. A folyamat hátterében az exportpiacok szűkülése áll, bár többen bíznak a külföldi vevőkör bővülésében. A cégek a hazai működési feltételekkel sem elégedettek, konszolidációt, s versenyképesség-javító intézkedéseket várnak. Az elmúlt három hónapban a nagyvállalatok felének termelése lényegében nem változott, s többen a következő fél évben is ezzel számolnak. Bővülést 38 százalékuk vár, de majdnem minden ötödik kedvezőtlenül ítéli meg értékestési lehetőségeit.

A kis- és középvállalatok 2008. első negyedévi konjunktúra indexe 90,2 százalék volt, amely megegyezik a korábbi három hónap mutatójával. A fejlődés gátját leginkább a magas munkáltatói terhekben és adókban, valamint a gyenge belföldi keresletben látják, ez utóbbi terén fordulatot várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!