Gazdaság

2008.04.16. 18:35

ÖKOTÁM: Maradhat a jogtalanul kapott pénz

Az Alkotmánybíróság minapi döntése szerint az érintett települések önkormányzatainak nem kell visszafizetniük az általuk jogtalanul igénybe vett közműfejlesztési támogatásokat.

R. M.

Az erről szóló, most megsemmisített kormányrendelet melléklete tartalmazta a visszafizetésre kötelezettek listáját. Közöttük szerepelt kilenc hevesi község is, némelyik tekintélyes összeggel. Eszerint Adács törlesztendő tőkeadóssága mintegy 118,6 millió forint, Atkáré 81,1 millió, Csányé 84,1 millió volt. Noszvajnak nagyjából 106,1 millió forintot kellett volna fizetnie. Poroszlótól mintegy 43,1 milliót, Sarudtól hozzávetőleg 33,1 milliót kértek, Tiszanánától 54,8 milliót, Újlőrincfalvától 1,66 millió forintot, Vámosgyörktől pedig közel 90 milliót.

A tartozásokat az Állami Számvevőszék vizsgálata nyomán feltárt, a csatorna-hálózatok kiépítése körüli szabálytalanságok miatt rótták ki. A vízközmű-beruházások forrásainak összegyűjtésére életre hívott ÖKOTÁM Alapítvány országszerte alkalmazott pénzügyi konstrukcióját találta szabálytalannak a számvevőszék. Az Alkotmánybíróság hangsúlyozza, hogy a határozat rendelkező részében szereplő jogszabályok, jogszabályi rendelkezések megsemmisítésével az országgyűlés és a kormány által e jogszabályokban alkalmazott megoldások alkotmányosságáról foglalt állást. Az alkotmányellenesség megállapítása nem jelenti az ÁSZ jelentéseiben foglaltak megalapozottságának megkérdőjelezését és nem jelentheti az „ÖKOTÁM 2000” beruházás-szervezési rendszer helyessége felőli állásfoglalást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!