Gazdaság

2008.04.17. 16:59

Ötvenezer embernek adhat esélyt a LEADER a Mátraalján

Életminőség-javítás, gazdasági fejlesztés, környezetvédelem és tanulás – ezek a kulcselemei annak a LEADER programnak, melynek segítségével az előbb említett tervek valósággá válhatnak.

J. M.

A Dél-Mátra helyi közösséget alkotó, gyöngyösi kistérséghez tartozó minden településen – Abasáron, Adácson, Atkáron, Detken, Domoszlón, Gyöngyöshalászon, Gyöngyösorosziban, Gyöngyöspatán, Gyöngyössolymoson, Gyöngyöstarjánban, Halmajugrán Karácsondon, Kisnánán, Ludason, Markazon, Mátraszentimrén, Nagyfügeden, Nagyrédén, Pálosvörösmarton, Szűcsiben, Vámosgyörkön, Vécsen, Visontán és Viszneken – lezajlottak azok a falufórumok, ahol a szakemberek amellett, hogy ismertették az Európai Unió által is támogatott LEADER-program lehetőségeit, maguk arról tájékozódtak a helybéliektől arról, ők hogyan képzelik lakóhelyük fejlesztését. Ennek ismeretében készíti el néhány héten belül a Dél-Mátra tervezőbizottsága a helyi vidékfejlesztési stratégiáját.

– Már látjuk, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket, hiszen ahhoz, hogy mindenki igényeinek megfeleljünk, nagyon széles skálán kell terveznünk – fogalmazott Gyurkó Béla, Domoszló polgármestere, a Dél-Mátra helyi közösség képviselője. A Dél-Mátra vidékfejlesztési stratégiáját előkészítő csoportja a helyi örökségek megőrzését és fejlesztését, a társadalmi tőke erősítését, a helyi életminőség, a humán erőforrás, a vállalkozások, a turizmus, a bio- és megújuló-energia ágazat, az erdőgazdálkodás és faipari ágazat, a mezőgazdasági termékek előállításának, feldolgozásának, valamint a gazdasági környezet fejlesztését jelölte meg elsődleges célként, mely jelentőségét 33 egyéb intézkedések hozzárendelésével támasztják majd alá. Ha a Dél-Mátra elképzeléseit megvalósításra érdemesnek találják, akkor válhat a helyi közösségből LEADER-akciócsoport.

A témával kapcsolatban bővebben a Heves Megyei Hírlap pénteki számaában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!