Gazdaság

2009.03.04. 10:10

Az idegenforgalmi szezonkezdetre készülnek Kiskörén

Az Utazás 2009-es kiállítással kezdetét vette az idegenforgalmi szezon előkészítése a Tisza-tónál is. A napokban fogadták el Kisköre idei turisztikai koncepcióját.

Szuromi Rita

– Az idegenforgalom a városunkban meghatározó gazdasági ágazat – jelezte Szén József polgármester. – A vendégforgalom pótlólagos bevételeket, jövedelmet jelent, munkahelyeket teremt, fejlesztéseket generál, jótékonyan hat más, kapcsolódó ágazatokra és az infrastruktúra fejlődésére. A turizmus különösen az elmaradottabb, iparhiányos, mezőgazdasági termelésre kevéssé alkalmas területeken gyakorolhat pozitív hatást a foglalkoztatottságra, a gazdaságra.

A KSH gyorstájékoztatója szerint tavaly Kiskörére a főszezonban 12,4 százalékkal több külföldi, s 21 százalékkal több belföldi vendég érkezett az azt megelőző esztendőhöz képest. Ez 11 százalékkal több külföldi, illetve 12 százalékkal több belföldi vendégéjszakát eredményezett. Az átlagos tartózkodási idő hazai turisták esetében 2,6 nap, külföldieknél pedig 3,1 nap. A kapacitás kihasználtsága viszont rendkívül alacsony volt, 10 százalék alatti. A szálláshelytípusok tekintetében a magyarok közül egyre többen keresik a panziókat, a három-négy csillagos szállodákat viszont mind a hazai, mind a külhoni utazók kedvelik. Ugyanakkor a kempingek látogatottsága évek óta csökken. Tavaly az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele 761 ezer, míg 2007-ben 830 ezer forint volt.

A főbb programok

Kiskörén a turisztikai szezon a március 7-i szezonnyitó horgászbállal indul. Érdekesség lesz az április 25-én megrendezendő Heves megyei polgármesterek és jegyzők horgászversenye, valamint a június 6-i „Horgászbottal a természetbe” ismeretterjesztő nap is. Olyan hagyományos eseményeknek is otthont ad a város, mint a Nótástalálkozó, a triatlon, a Bogaras találkozó, a Kocsmazenész-találkozó, a Csülökfőző fesztivál, valamint a szezonzáró Sörfesztivál.

Kovács Márton, az idegenforgalmi bizottság elnöke elmondta: sajnos az idei évben több regionális marketing-, illetve rendezvénytámogatási pályázatot nem írnak ki. A Magyar Turizmus Zrt. a 2009-es évet a „Kulturális turizmus” kampányévének nyilvánította, melyhez jó eséllyel tud kapcsolódni a város. Szerinte szükség lenne olyan információs táblákra, melyek a teljes nyári programot hirdetnék. Korszerűsíteni kellene a kihelyezett térképeket, továbbá népszerűsíteni kellene a rendezvényeket Gyöngyösön, Egerben és Szolnokon.

Felmerült, hogy újszerű, vonzó ötlet lenne, ha a strandra webkamerát helyeznének ki. Szükség van a strand további fejlesztésére is. Ilyen a színpad felújítása, a part rendbetétele, a sulyom kigereblyézése, a kagylósodás megszüntetése. Szintén fontos lenne még ebben az esztendőben beadni a Tisza Múzeum pályázatát. Ehhez a fejlesztéshez kapcsolódhatna egy, az általános iskolások részére kialakítandó Tisza-tavi tábor, mely természetismereti, néprajzi és sportfoglalkozásokkal tenné színesebbé az itt-tartózkodást. Javaslat hangzott el arról is, hogy a kemping területén öt-tíz éjszaka eltöltése után kedvezményt kapjanak a vendégek, ezzel is növelve az itt eltöltött napok számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!