Gazdaság

2010.01.25. 16:46

Nem tud fizetni a HospInvest

Semmit sem tudott kifizetni a tartozásaiból a tavaly óta felszámolás alatt álló HospInvest Zrt. Az OEP-pel perben állnak, tárgyalás még nem volt. Ha az összeget megkapnák, az se lenne elég mindenre.

HEOL

A tavaly nyár óta felszámolás alatt álló Hospinvest Zrt. máig semmit sem tudott kifizetni hárommilliárd forintos tartozásából - írja az Index. A cég felszámolója szerint ennek az az oka, hogy az egészségbiztosító már az új működtetőknek utalta a hospinvestes kórházak utolsó hónapjaira járó finanszírozást. Az ügyben per indult, de tárgyalást még nem tartottak. Ha az összeg befolyna, csak az elmaradt fizetésekre és beszállítói tartozásokra lenne elég, a banki hiteltörlesztésre nem - mondta el Horváth Szilárd, a céget felszámoló TM Line Zrt. munkatársa

A kórházak többségét azóta önkormányzati cégek üzemeltetik, egyedül a gyöngyösi kórház működtetését és vagyonkezelését vette át egy másik magántársaság.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kollányi Gáborék perben áállnak az OEP-pel
[/caption]

A HospInvest Zrt. tavaly áprilisban kért csődvédelmet. Miután nem találtak új befektetőt, a nyár elején az összes önkormányzat felmondta a vagyonkezelői szerződést és a kórházak önkormányzati kft.-k üzemeltetésébe kerültek.

Júliusban Kollányi Gábor, a cég elnöke azt mondta, hogy tartozásaik nagy részét a még befolyó OEP-bevételekből ki tudják majd egyenlíteni. 2009 júliusában úgy számolt, hogy távozásuk után így 3,3 milliárd forint illeti meg őket. Ezt a pénzt azonban nem kapta meg a Hospinvest. Az OEP  állásfoglalása szerint, amikor a Hospinvest átvette a kórházak működtetését, megkapták az arra az időszakra járó finanszírozást is, amikor még nem ők voltak a vagyonkezelők. Az OEP ezért a pénzt 2009 szeptemberében már a Hospinvest helyére lépő önkormányzati kórházüzemeltető cégeknek utalta. A Hospinvest ezután beperelte az OEP-et. Az ügyben még nem tartottak tárgyalást.

Az OEP pénz sem lenne elég

Ha ez a 3,3 milliárd forint befolyna, az elég lenne az elmaradt bérek és járulékok, a kártérítések kifizetésére, az adóhatóságnál jelentkező kötelezettségek teljesítésére és a beszállító kisvállalkozók kifizetésére, mondta Horváth Szilárd, de a céget korábban finanszírozó banknak a Hospinvest még ekkor sem tudná kifizetni a tartozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!