Gazdaság

2011.10.03. 07:18

Összevezethető számlákkal kevesebb lesz a lánctartozás

Európa-szerte gond a sok lejárt határidejű tartozás. Magyarországon közel ezermilliárd forintra becsülik a kis- és középvállalkozások lánc- és körbetartozásainak összegét. Ezek zöme behajthatatlan, de egy részét lehetne kezelni.

T. B.

– Létrehoztunk egy adatbázist, amelyben a vállalkozások összevezethetik kintlévőségeiket, így faragni lehet az összegekből. Pénzhez ugyan ebből nem feltétlenül jutnak, de mérlegük tisztul, hitelképessé válhatnak. A közvetlen kapcsolatban egymással nem álló, de a tartozások miatt valahogyan mégis kapcsolódó cégek is bekerülnek a rendszerbe, s akár áruval, szolgáltatással is csökkenthetik tartozásukat, kintlévőségüket. Előny, hogy nem mennek tönkre üzleti kapcsolatok egy-egy kifizetetlen számla miatt – mutatták be a tartozás-kiegyenlítő rendszer előnyeit a megyei iparkamarában.

Fülöp Gábor, a HKIK főtitkára elmondta, sajnos az elmúlt időszakban nem javult a helyzet a körbetartozások terén, azon csak a kormány javíthatna kifizetéseken, pályázatokon, adózási eljáráson keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!