Gazdaság

2012.03.12. 10:36

Regisztrációs díj számla nélkül - rendben

A NAV sem emelt kifogást az ellen, hogy a kamara nem állít ki számlát a befizetett regisztrációs díjról. Mert az hozzájárulás, és nincs mögötte szolgáltatás-teljesítés.

MTI-OS

Egyes szakmai szervezetek és vállalkozások kifogásolták, hogy a gazdasági kamarákról szóló törvény 2012. január 1-től hatályos módosításával bevezetett kamarai nyilvántartással járó ötezer forintos kamarai hozzájárulás befizetéséről a területi kamarák számlát, vagy más pénzügyi bizonylatot nem állítanak ki.

Az MKIK megkeresése alapján a Nemzeti Adó és Vámhivatal szakmai véleményében megerősítette a kamara azon álláspontját, hogy "a kamara a kamarai hozzájárulás ellenében nem teljesít az Áfa törvény hatálya alá tartozó szolgáltatásnyújtást", így nem kell számlát kiállítani; a kamarai hozzájárulással kapcsolatos bizonylatolási kötelezettséget a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény számviteli bizonylatokra vonatkozó előírásainak megfelelően kell teljesíteni." - közölte a kamara főtitkára,  Dunai Péter.

A főtitkár közölte azt is: a NAV nem emelt kifogást a számviteli bizonylatként kiadandó igazolás mintájával kapcsolatban sem. A gazdálkodó szervezet nyilvántartásba vételéről és a kamarai hozzájárulás befizetéséről az igazolást a területi kamarák várhatóan 2012. áprilisától fogják kiadni - jegyezte meg Dunai Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!