Gazdaság

2014.01.09. 18:27

Sikeres, ellentmondásos év volt

A cég nyeresége csökkent ugyan, de dolgoznak a vállalat stabil jövőjén.

Tóth Balázs

Az áram piaci ára egyetlen év alatt a negyedével csökkent, emiatt takarékosságra kényszerült a Mátrai Erőmű. Bővítik a cégnél az ipari parkot, csökkennek a fizetések.

Ellentmondásos, ám kétségtelenül sikeres esztendőt zárt 2013-ban a Mátrai Erőmű Zrt., Heves megye második legnagyobb vállalata. A cég 6 milliárd kilowattóra villamos energiát állított elő, 5,5 milliárdot értékesített, s nyolc és fél millió tonna szenet termelt. A műszaki csapás azonban az elmúlt évben sem kerülte el a gazdasági társaságot, hiszen a bükkábrányi óriás kotrógépben egy olyan szerkezeti elem tört el, amely a negyven éves gépekben sem szokott. A két és fél hónapos kiesést azonban átstrukturálással sikerült ledolgozni.

A gazdasági csapást a részvénytársaság számára a piac jelentette, zuhantak ugyanis az energiaárak, a 2009-es nagykereskedelmi ár felére esett a villanyáram értéke Európában. Ehhez még lehetett volna alkalmazkodni, de a zuhanás fele egy év alatt következett be. A tőzsdén már a 2003-as árszínvonalon jegyezték a villamos energiát.
– Emiatt takarékossági intézkedések bevezetésére volt szükség, új piacokat keresni már nem volt idő. Több áramot kellett termelni, viszont olcsóbban. A nyolcmilliárd forintos árbevétel-kiesésből hatmilliárdot sikerült kompenzálni, de az eredmény csökkent – mondta el a Hírlapnak Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke.

A cégvezető kifejtette, hogy az év ennek ellenére sikeresnek mondható, hiszen talpon maradtak, ellentétben más hazai erőművekkel. Piaci részarányukat húsz százalékra növelték, az adózott eredményük pedig megközelíti a 10 milliárd forintot. Középtávon nem lehet számítani az energiaárak növekedésére, tehát olyan céget kell építeni, amely biztosítja a mostani színvonalat, jövedelmezőségi szintet, megélhetést.

A munkahelyek megtartására két út kínálkozott a vállalatnál. Egyrészt a bevételek növelése, például a szén közvetlen értékesítésével. A romániai exportra félmillió tonna, míg a lakosság részére 350 ezer tonnát adtak el idén, jövőre pedig összesen egymillió tonnát terveznek értékesíteni. Valaska József szerint ez nagy segítség a családoknak is, hiszen százezer otthon téli fűtését segítettek megoldani. A családok 20-40 ezer forintot spóroltak ahhoz képest, mintha fával vagy gázzal fűtenének. Segítettek a térségbeli szegényeknek is, az önkormányzatok fél áron juthattak hozzá a rászorulóknak szánt tüzelőmennyiséghez.

A bevételeket növelni az erőmű ipari parkjának bővítésével, az áram és a hő, illetve a víz eladásával is lehet. Két új üzem, egy fehérje-feldolgozó és egy bioetanol gyár létesülhet a területen, amely 2015 elejétől évi ötmilliárd forintos plusz árbevételt jelenthet. Jövőre kezdik el a két, egyenként 15 megawatt kapacitású fotovoltaikus erőmű építését, az első ütem 2015-ben, a második pedig 2016-ban áll üzembe.

A munkahelyek megtartásának másik eszköze a 20 százalékos költségcsökkentés. Ennek következtében a béreket az idén legfeljebb a tizedével visszavágják, s ebben partnerek voltak a szakszervezetek, de mint a fórumokon kiderült, a munkavállalók is támogatták ezt a megoldási javaslatot. A takarékoskodás miatt így egyetlen dolgozót sem kell elküldeni.

Valaska József kifejtette a továbbiakban azt is, hogy hozzájárultak a rezsicsökkentéshez is, bár a kormányzati intézkedés őket valójában nem érintette. Az MVM-nek viszont a korábbi szerződéshez képest tízmilliárd forintos engedményt adtak, s még így is nyereségesek maradtak. Összesen 22 milliárd forint adót fizettek be a magunk mögött hagyott esztendőben az államkasszába, ötmilliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban. Értékteremtésben, nyereségességben az adatok tanúsága szerint a húsz legjobb hazai cég között tartják számon a Mátra Erőmű Zrt.-t.

Az igazgatóság elnöke a jövőről szólva arra is kitért, hogy 2014-re lekötötték az összes megtermelt áramot, még vásárolniuk is kellett hozzá. Fenntartják továbbra is a kétbányás működést, s dolgoznak a középtávon túli terveken. A legfőbb cél az, hogy növeljék az árbevételüket és a nyereségességüket, ennek érdekében végeznek el különböző fejlesztéseket is. Mint mondta, a megmaradásukról maguknak kell gondoskodniuk, segítséget nem várhatnak.

Milyen lesz a Mátrai Erőmű tíz év múlva
Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke szerint tíz esztendő múlva az erőmű a mostani 800 helyett már 600 megawatt villamos áramot termel majd szénből, ez pedig egészen a 2050-es évekig megmarad. További 4-500 megawattnyi megújuló kapacitásuk lesz, elsősorban a nap, vagy a szél segítségével termelnek majd villanyáramot. Nem mondanak le az energiatárolásról sem, épp ezért vizes, szilárd, levegős, vagy hidrogénes megoldás is szóba jöhet. A tárolás kulcskérdés lesz az évtized második felében. Sok nyugat-európai erőműszállító cég (illetve az anyavállalat is) dolgozik ezen, ők is erre a vonalra kapcsolódnak rá.

A szénre és a megközelíthetőségre alapoznak
Mata Tibor, a bükkábrányi bánya igazgatója szerint a környezetvédelmi előírások betartásának köszönhető a társaság talpon maradása. Akik nem vették komolyan, azok leszakadtak, hiszen a bírságokat nem lehet kitermelni. A Bükkábrányi Ipari Park kicsit hátrányban van a visontaihoz képest, hiszen ott több szolgáltatást, terméket kínál az erőmű. Bükkábrány iránt két, tiszta szén technológiában, illetve hulladékkezelésben érdekelt befektető érdeklődik. Az engedélyeztetési folyamatot mindkét cég megkezdte, remélik, jövőre megkezdődhetnek az építkezések. További kisebb vállalkozásokat is várnak, akiknek kedvezhet az infrastruktúra.

Tóth Balázs Mivel az áram ára középtávon nagy valószínűséggel nem fog emelkedni, ezért a Mátrai Erőműnél új piacok, bevételi lehetőségek után néznek Fotó: Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!