Gazdaság

2014.06.14. 09:15

Karácsondon minden kóser lesz: a nemzetközi piac a cél

Kosherb néven Karácsondon készülő kóser zöldségtermékeket dob piacra a FŐKEFE.

Tóth Balázs


A FŐKEFE Nonprofit Közhasznú Kft. három évvel ezelőtt vette át az Autista Majorság üzemeltetését a gyöngyösi Autista Segítő Központtól. Öt hektáron termesztenek különböző zöldségféléket, a melegházas és szabadföldi növények gondozásában pedig nem csak tucatnyi autista vesz részt, hanem huszonhét megváltozott munkaképességű ember is, de ezen kívül idénymunkásokat is foglalkoztatnak.

Termesztenek káposztát, salátát, paradicsomot, paprikát, uborkát is, amelyek egy részét nyersen, másik részét pedig feldolgozva, savanyítva, vagy éppen csalamádéként viszik a piacra. Mégpedig nem csak a hazaira, hanem külföldre is. A zöldség egy részét a FŐKEFE dolgozói vásárolhatják meg, más részét nagykereskedőknek értékesítik.

Törekednek arra, hogy a zöldség és az abból készült termék kóser legyen, azaz rovaroktól, kártevőktől mentes. Nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelni, hiszen akkor is visszadobhatják az árut, ha csak nagyítóval látszó élőlényekre bukkan a megrendelő. Idén kísérleti jelleggel peti borsót (rajnai törpe) is ültettek, ha beválik, nagyban foglalkoznak majd vele, hiszen igény van rá, de Európában alig termesztik kóser módon. A palánták egy részét már most is maguk állítják elő, céljuk, hogy ebben is teljesen önellátók legyenek. Idén megbízást kaptak fűszernövények termesztésére is, ez jelenleg kísérleti fázisban van.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Lelkesen mutatta a telepet a vagyonkezelő vezetőjének, Márton Péternek(jobbról) a FŐKEFE igazgatója, Szabó György.
Fotó: Tóth Balázs
[/caption]

A FŐKEFE mezőgazdasági üzletágát a két hete alapított Agro Rehab Nonprofit Kft. veszi át. A lépésre azért volt szükség, mert a FŐKEFE az új földforgalmi törvény miatt nem végezhet ilyen tevékenységet, másrészt pedig nem tudott semmilyen agrártámogatást lehívni, s uniós pályázatokon indulni. A kóser üzletág központja Karácsondon lesz, de más telephelyeken is szeretnék meghonosítani ezt a termelési módot.

– Összességében a karácsondi, martfűi és tomajmonostorai telephelyen 340 millió forintos fejlesztést tervezünk. Szeretnénk kialakítani két egyhektáros melegházat, bővíteni a most igencsak szűkös hűtőkapacitást és meg szeretnénk oldani a feldolgozás előtt álló zöldségek tárolását. Szintén fejleszteni szeretnénk a savanyító üzemet, amelynek növelni szeretnénk a kapacitását. Az Agro Rehab Kft. révén a későbbiekben a többi telephelyen évente kétszer egy hektáras melegházat szeretnénk létesíteni, de ehhez már fölhasználnánk az uniótól érkező fejlesztési, illetve az agrártámogatásokat is.

Új zöldségfélék termesztésével is megpróbálkozunk, így a brokkolival és a karfiollal, ezt igen nehéz megoldani, még Izraelben sem volna konkurenciánk – beszélt a tervekről Szabó György. A fejlesztések első üteme kétszázmillió forintba kerül, s állami segítséggel valósul meg, méghozzá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) teremti elő a szükséges forrást.
Dobszay Benedek szerzetes, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rend tartományfőnöke felidézte, három évvel ezelőtt kilátástalan helyzetbe kerülve adták haszonbérbe a majorságot. A gyöngyösi központot eredetileg 6-18 éves fiatalok számára hozták létre, de az idősebbek a majorságban találtak elfoglaltságot.

– Sajnos nem működött hatékonyan, a termékekre sokszor nem találtunk vevőt, így az itt élők is nehéz helyzetbe kerültek, kevesebb pénzt kerestek. A FŐKEFE megjelenése azonban lehetőséget adott a megmaradásra és a fejlődésre. A fejlesztésekkel még biztosabb lábakon állhat az intézmény. Az itteniek közül négyen-öten dolgoznak a majorságban, s nem tartunk attól, hogy életük fenekestől felfordul a beruházások miatt. Az ő életükben fontos az állandóság és ezt maximálisan figyelembe vették eddig, a helyiek is érzékenyek erre. A fejlődés lehetővé teszi, hogy még több, felnőtt korba lépő autista ember helyezkedjen el a majorságban – bizakodott Dobszay Benedek.

Meg szeretnék hódítani a legnagyobb kóser piacot

Szabó György, a FŐKEFE Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, ebben az esztendőben sikerült megszerezniük egy igen szigorú kóserségi tanúsítványt, így termékeik megjelentek a budapestin kívül a londoni, a bécsi, és az antwerpeni kóser piacon. Amerikából is vannak már érdeklődők, de céljuk, hogy Európa legnagyobb piacát is meghódítsák, s Párizsba is beszállíthassanak. Azért döntöttek a kóser üzletág fejlesztése mellett, mert ezek a termékek a hagyományoshoz képest többszörös haszonnal értékesíthetők, s a befektetés gyorsan megtérül. Bevezettek egy új brandet is, a Kosherbet.



Minél több megváltozott munkaképességű dolgozzon

A vagyonkezelő négy olyan táraságban száz százalékos tulajdonos, amely megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat. Ezekben 12 ezer ember dolgozik, s közülük 9 ezren csökkent munkaképességűek. Az a cél, hogy tovább bővítsék a kört, minél több rehabilitált dolgozhasson. Szintén cél, hogy ezek a cégek minél inkább önfenntartók legyenek, s egyre kevesebb állami támogatásra szoruljanak nemcsak költségeiket, hanem fejlesztéseiket tekintve is. Karácsondon olyan új technológiát, termékcsaládot vezetnek be, amelyre világszerte van kereslet, fejtette ki Márton Péter, az MNV Zrt. vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!