Gazdaság

2016.12.03. 07:47

Vevőt keresnek a Mátrára

Eladnák a német tulajdonosok a Mátrai Erőművet és a bányákat üzemeltető cég részvényeit.

Tóth Balázs

Fotó: CZIMER TAMAS

Az eredmények elmaradnak a várttól, de így is nyereséges évet zár a Mátrai Erőmű Zrt. Jövőre negyvenmilliárd forintért ruháznának be, mindeközben a két német tulajdonos értékesíteni szeretné részvénypakettjét.

Borbála nap alkalmából tartott ünnepséget pénteken délután a Mátrai Erőmű Zrt. a visontai központban. Megkoszorúzták a bányász hősök emlékművét, Bóna Róbert visontai bányaigazgató pedig Szent Borbála emlékét idézte föl és az év történéseit foglalta össze.

- Nehéz év volt 2016 a cég életében, eredményes, de nem kis erőfeszítések árán. A munkát a csapadékos időjárás nehezítette, s technikai problémák is adódtak a két bányában, emiatt az erőmű szénellátása is nehezebb volt, de folyamatos. A meghibásodott visontai kotrógépet rekordidő alatt javították meg a MERT Központi Karbantartó dolgozói, alvállalkozói, illetve a leányvállalatok munkatársai. A meddőtermelés elmaradt a remélttől, szénből azonban a tervezettnél összesen 600 ezer tonnával többet fog termelni a visontai és a bükkábrányi bánya – mondta beszédében Bóna Róbert.
Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke négy dolgot érintett az ünnepségen: az elmúlt esztendőt, a jövő évet, a fejlesztéseket, illetve az RWE (51 százalékos tulajdonos) és az ENBW (21,7 százalékos tulajdonos) részvényeladásait.
Az elnök kifejtette, az elmúlt tíz év közül a 2016-os volt a legnehezebb a cég életében. Az eredmény a tavalyi fele lesz, körülbelül 5,5 milliárd forint, amely 3,5 milliárd forinttal elmarad a tervezettől. Az erőmű 6 milliárd kilowattóra áramot állított elő, ennyit is értékesített, kilencmillió tonna lignitet termelnek ki. Nőttek a költségeik, de néhány területen elbízták magukat, egy pici hiba elég volt a kiélezetten működő berendezések esetében. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Borbála napi ünnepség. Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Jövőre jobban csinálják, bár a kéntelenítő berendezés újragumírozása miatt április elsejétől az erőmű fele két hónapig állni fog. Ez idő alatt viszont minden olyan karbantartó és felújító munkát el fognak végezni, amelyet szükséges. Valaska József kifejtette, a következő két évben negyvenmilliárd forint értékben ruháznak be. Ebből 25 milliárd forint saját erő, amelyet az erőműre és a bányákra, illetve az új bánya nyitására költenek. Tizenöt milliárd forint bankhitelből két nagy napelemparkot építenek Bükkábrányban és Detk közelében.

A részvényeladásra rátérve elmondta, az RWE és az ENBW a változó szabályozások miatt új kihívások előtt áll és forrásokat kell bevonniuk, de el vannak adósodva. A Mátrai Erőmű Zrt. jó helyzetben van, az új tulajdonosnak hosszú távon termelhet, ráadásul jól haladnak az új blokkfejlesztés előkészítésével.

Horváth László országgyűlési képviselő az ünnepségen hangsúlyozta, számára a Mátra a legfontosabb a körzetében, mert kilencezer embernek biztosít kenyeret. Valaska Józsefet a példaképének nevezte, örült annak, hogy visszatért a cég élére. Mint mondta, a vállalat értékesítése miatt Orbán Viktor miniszterelnököt és Lázár János Minisztertelnökséget vezető minisztert is megkereste. Bízik abban, hogy kedvező döntés születik.

Kitüntetéseket kaptak a dolgozók
Társasági kitüntetéseket is átadtak a visontai ünnepségen. Heller László-díjat kapott Tóth Csaba és Veres István, Lignitbányászatért Elismerő Oklevelet Bán József, Bokros János, Demjén Sándor, Fehér János László, Hegedűs Istvánné, Hindulák József, Juhász Miklós, Kovács László, Kozma Zsolt, Novák József, Palotás Péter, Szécsi István, Tóth Balázs Gyula, Tóth József, Vályi Nagy Károly és Váradi László. Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Budapesten tartott központi Borbála-napi megemlékezésen Csató László, Fila József Tamás és Tóth István, Szent Borbála érmet pedig Gecse Ferenc.

Jövőre beindulhat a Keleti III-as bánya
Az egyik Heller-díjat Tóth Csaba kapta, aki 1985-től dolgozik a társaságnál. Mint mondta, harminc év alatt sokat változott a bányászat, a minőség felé is mozdultak. Olyan technológiai fejlődésen ment keresztül az ágazat, amely konstans fejlődést igényelt mindenkitől. Az 1990-es évektől jelentős létszámcsökkentés következett be, de a növekvő kihívásoknak megfeleltek. A bányaművelési osztály vezetőjeként bányatervezéssel kapcsolatos tevékenységet végez, az osztály biztosítja a meddőletakarítást a megfelelő szénkihozatalhoz. Az új keleti bánya kapcsán is dolgoznak, jövőre ott is beindul a termelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!