Gazdaság

2017.05.30. 19:00

Négyszázalékos a városokban az állástalanság

Kettőezer-háromszáz Heves megyei munkahelyre nem akadt jelentkező idén áprilisban.

T. B.

Fotó: Daniel Beran



Tizenkétezer-­nyolcszázan kerestek munkát áprilisban Heves megyében, közölte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. Ez a márciusi nagyobb növekedés után kétezer-hétszáz fős csökkenést jelent, de tavaly áprilishoz viszonyítva is 627-tel kevesebben voltak munka nélkül.



Minden tizedik álláskereső pályakezdő. Áprilisban 113 dolgozóra vonatkozóan csoportos létszámleépítést is bejelentettek a foglalkoztatók. Ellátást 7400-an kaptak, s majdnem háromezren voltak azok, akik legalább egy éve nem találtak bejelentett állást. A megyében 6,2 százalékos volt a munkanélküliség.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az álláslehetőségek zöme közmunka volt Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A nagyobb városok közül Egerben másfél ezren, Gyöngyösön több mint kilencszázan, Hevesen 850-en, Hatvanban 550-en kerestek munkát, Füzesabonyban, Kiskörén, Lőrinciben pedig körülbelül 200-200 volt az állástalanok létszáma. A városok többségében négy százalék körüli volt a munkanélküliségi ráta, de Kiskörén megközelítette a 10, Hevesen elérte a 11,7 százalékot. Arányaiban a parádsasváriak, az aldebrőiek és az andornaktályaiak közül volt a legtöbbnek munkája (1,8–2,3 százalékos munkanélküliség), de Tarnazsadányban, Terpesen és Tarnabodon 24–28 százalékos volt az állástalanok részaránya.

Az adatok szerint Heves megyében áprilisban 789 új, nem támogatott állást jelentettek be a foglalkoztatók, ami növekedést jelent az előző hónaphoz képest, ezen túl pedig 1450 támogatott munkahelyre is kerestek embereket, az ilyen álláslehetőségek száma visszaesett. Míg a hónap elején 3300 munkahely volt betöltetlen a megyében, addig ez a hónap végére nagyjából ezerrel csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!