ipar

2019.08.17. 11:30

Csökkenést mértek az iparban Heves megyében

Kevesebb volt a munkanap júniusban, ez kihatott a gyárakra.

T. B.

Eger, 2018. szeptember 6. A ZF Hungria Kft. j gyrtcsarnoka az zem avatsnak napjn Egerben 2018. szepterber 6-n. A ZF 31,5 millird forintbl, 6,7 millird forintos llami tmogatssal ptett j, 40 ezer ngyzetmter alapterlet zemegysge jv v vgig tbb mint 770 j munkahelyet teremt Egerben. vente 150 ezer nyolcsebessges automata sebessgvlt kszlhet itt, ez a kapacits a tervek szerint nhny ven bell 500 ezerre emelkedik. MTI Fot: Komka Pter

Fotó: Komka Péter

Júniusban csökkenésbe fordult a Heves megyei ipar. Míg a május rekordtermelést és tizenkét százaléknál is nagyobb növekedést hozott, addig júniusban az előző évihez képest 1,4 százalékkal kisebb volt a termelés értéke, ami így kevéssel 127 milliárd forint alatt maradt.

A megye ipari cégei azonban, az első félévet nézve, így is 6,1 százalékos pluszban vannak 2018-hoz képest. A régió másik két megyéje tartós recesszióban van, Borsodban júniusban 7,8, Nógrádban 20 százalékos volt az ipar visszaesése, a féléves átlag pedig 2,3, illetve 7,5 százalékos negatív elmozdulás tavalyhoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal országos adatai szerint, júniusban az ipari termelés volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, igaz, a kettővel kevesebb munkanap miatt korrigált érték kedvezőbb képet, négyszázalékos növekedést mutat. A feldolgozóipar visszaesett, a bányászat és az energiaipar növekedett. Az export lényegében változatlan maradt, a belföldi értékesítés 2,6 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos havinál.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!