Az aszály ellen

2019.04.05. 10:49

Évi 17 milliárdot szán a kormány az öntözőrendszerekre

Tíz éven keresztül évi 17 milliárd forintot szán a kormány az öntözőrendszerek fejlesztésére – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kifejtette: az intézkedéssel a hazai gazdákat egyre inkább sújtó szélsőséges időjárás okozta károkat kívánják megelőzni.

Nagy István közölte:

már több, mint 150 ezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz petícióját, mert a következő hét év csökkenő támogatása rémkép minden magyar gazda előtt.

Azon dolgozunk, hogy különböző összefogások segítségével hogyan lehet ezt megakadályozni – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hol tart most az öntözési rendszer kiépítésének folyamata, Nagy István kijelentette: nagyon nehéz úgy termelni, hogy maga a víz nem áll rendelkezésre.

Egyre szélsőségesebb az időjárás, és a klimatikus válság egyre inkább rányomja a bélyegét minden mezőgazdasági termelésre.

Ezért nagyon nagy öröm, hogy a kormány döntése alapján 10 éven keresztül évi 17 milliárd forintot fog biztosítani a vízügyi infrastruktúra kiépítésére – emelte ki.

Az agrárminiszter elmondása szerint ez lehetővé teszi, hogy az öntözhető terület nagysága a jelenlegi 80 ezer hektár helyett első körben legalább 200 ezer, majd a következő körökben 400-450 ezer hektárra bővülhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában