HKIK

2020.01.30. 17:30

Szakmailag is sikeres évet zártak a kamarai évnyitón díjazott vállalkozások

Több díjat is kaptak megyebeli vállalatok, vállalkozók a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) gazdasági évnyitóján.

Tóth Balázs

Heves Megye Gazdaságáért Díjat érdemelt ki a CSABAcast Kft. Boronkay László cégvezető elmondta, nagyon örülnek az elismerésnek, régóta vannak jelen a megyében munkáltatóként. Jelenleg 450 saját dolgozójuk van, kölcsönzött munkaerőt is foglalkoztatnak. A termelésük tavaly 12 százalékkal bővült, az értékesítésük a megelőző két évben évente húsz százalékkal növekedtek.

– Bízunk abban, hogy a következő éveket is hasonló sikerrel zárjuk, mint az előzőeket. Új telephelyet építettünk 2017-ben, ahová átköltöztettük a gyártást, sok energiába került, de túl vagyunk rajta. Bízunk abban is, hogy autóipari beszállítóként tovább tudunk fejlődni. Optimizmusra ad okot, hogy a prémiummárkák a válság idején is jól teljesítenek. Ez a jövőre nézve stabil alapot teremt – hangsúlyozta Boronkay László.

A cég igyekszik növelni az elektromos autókba szerelt termékek gyártását. Az autógyáraknak vannak céljaik a szén-dioxid-csökkentési előírásokból fakadóan, nagy kérdés, hogy a tervezett darabszámokhoz találnak-e vásárlókat.

A Heves Megye Gazdaságáért Díjat kapta balról: Mihók Gábor, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Kassai Irodájának a vezetője, Boronkay László, a CSABAcast Kft. cégvezetője, a Heves Megyei Innovatőre Díjat pedig Torda Tibor egyéni vállalkozó Fotó: beküldött

 

– Belső égésű motorokhoz gyártunk alkatrészeket – közölte. – Azt már mindenki érzi, hogy csökken a kereslet benzin- és főleg a dízelmotorok iránt. Ezért az elektromos autókban is ott szeretnénk lenni olyan alkatrészekkel, amelyek nyomásos öntési technológiával gyárthatók. A házakra, fedelekre, tartókra ugyanúgy szükség lesz, ahogyan a hajtáslánc bizonyos elemeire is. Az elektromos kocsiknak könnyűeknek kell lenniük, ezért alumíniumöntvényekre szükség lesz bennük. A fejlesztés során új kihívás, hogy a járművekben bizonyos alkatrészeknél az akusztikai tulajdonságoknak még kiemeltebb a szerepük, ami megnehezíti a termékfejlesztést. Ezt közösen végezzük a megrendelőkkel. Mi a technológiai és gyárthatósági szempontokat képviseljük, s persze figyelembe kell vennünk a megrendelőknek az alkatrészek tulajdonságaival összefüggő elvárásait.

A CSABAcast szerződésben áll a Miskolci Egyetemmel, támogatják az ott folyó duális képzést, s ha hallgatók épp nem is élnek ezzel a lehetőséggel, nyári gyakorlatra várják őket. A környékbeli középiskolák diákjait is fogadják korlátozott számban tanulóként, próbálják saját dolgozóik gyerekeit előnyben részesíteni. A tapasztalatuk az, hogy szeretnek hozzájuk gyakorlatra menni. Az általános iskolásoknak üzemlátogatásokat szerveznek, módot adnak arra, hogy olyat lássanak, amit máshol még nem: folyékony fémet, robotizált gépeket. Támogatják a duális kohászképzést, ami a kohászat, az alumíniumöntészet része.

– Az iparnak szüksége van kohó- és anyagmérnökökre, ösztönözni kell hallgatókat erre. Aki megismeri, rájön, mennyire kihívásokkal teli és szerteágazó szakma az öntészet. Nem csak egzakt matematikai módszerek jellemzik, sok múlik a gyakorlaton, az új ötleteken. Biztatom őket, hogy ismerkedjenek meg vele, mert érdekes – emelte ki Boronkay László.

Torda Tibor egészségügyi műszaki berendezések, speciális egészségügyi eszközök tervezésével, gyártásával foglalkozik. Mint mondta, tevékenységében nem az elismerést kereste, hanem a céljait szeretné elérni. A Heves Megye Innovatőre Díjnak nagyon örül, fontos mérföldkő az életében, azt jelzi, jó úton halad.

– Az egészségügy speciális szegmense miatt szinte naponta új dolgokat kell kitalálnunk – mondta Torda Tibor –, a betegségek specialitása, az orvosszakmai elvárások napról napra változhatnak, újabb igényeket tárnak föl. Szakmailag jól felkészültnek kell lenni, folyamatos innovatív szemlélet kell, hogy azonnali megoldásokat tudjunk kínálni.

Kifejtette, közel húsz éve van az egészségügyben, hét éve vállalkozó. Megtanulta, milyen egy vállalkozás újszülött és csecsemő kora, látta az árnyoldalait is. Az eddigi időszak a fejlesztésekről, a vállalkozás megalapozásáról szólt. Szerinte a gazdaság most nagyon jól működik, az egészségügyi ipar pedig különleges szegmens, itt nem lehet mérni konkrétan a számokat, az egyik év jobb, a másik kevésbé. Ezen felül áll a szakmaszeretet. A haszon a megélhetés és az építkezés része, ezt is figyelembe kell venniük, elsődlegesen a biztonságos betegellátást kell megteremteni.

Hosszú távú céljai közt szerepel a nemzetközi piacra lépés. Termékeik közül elsődlegesen a Med-trollira büszke, amely egy sorolható betegtoló kocsi. Az egészségügyi ellátásban a páciensek és hozzátartozók intézményi ellátását teszi lehetővé. Akárcsak egy bevásárlókocsit, száz forinttal ki lehet venni és a mozgáskorlátozott embereknek nagy segítség az intézményi közlekedésben. Sok dologra büszkék lehetnek, amelyek tényleg innovatív szemlélet szerint jöttek létre. Az orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal dolgozták ki ezeket, köszöni a kollégái segítségét.

Nagy Zoltán a minőségi vendéglátásért, annak megszerettetéséért dolgozik. Az Eszterházy Károly Egyetem vendéglátóipari mesteroktatója, szakmai vizsgaelnöki, mestervizsgaelnöki és felnőttképzési szakértői tevékenységeket is végez. Alapítója és mozgatója a HKIK Vendéglátó Mesterek Klubjának. Meglepetésként érte a Kamarai Munkáért Díj, nem a köszönetért, elismerésért dolgozik, hanem azért, hogy a közösségnek jó legyen.

– Az oktatás területén mozgok, jó évet zártunk 2019-ben. Sok olyan lehetőséget megragadtunk a szakoktatás, prezentáció, általános iskolások fejlesztésében, a mintamenzaprogramban, az egészséges táplálkozás bemutatóban, ami maradandó élmény nekünk és másoknak is – értékelt Nagy Zoltán.

– Azt mondják – fűzte hozzá –, a mai gasztronómia megújul, mindenféle új gasztrocsodákat próbálnak kitalálni. Azt kell figyelembe venni, hogy a térség turizmusában hogyan tudunk részt venni, a gasztronómiát hogyan tudjuk úgy beilleszteni, hogy minden réteget megtaláljunk. Azt is, aki különlegességre vágyik, hiszen már a megyén belül Gyöngyösön és Egerben is vannak olyan éttermek, amelyek kimondottan a csúcsgasztronómia felé tartanak. A másik oldalon a turistáknak is kedvezni kell. Amikor elmegy egy család kirándulni, nem biztos, hogy megtervezi, hol akar étkezni. Nem csak a belső, a külső tartalomban is meg kell újulnunk, fel kell kavarni picit az állóvizet. Vége a kaszinótojás korszakának, a hagyományos alapanyagokból újat kell alkotni.

Elmondta, a gasztronómia lassan olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá. Az ilyen műsorokban is ezt látja, igazából főzni ma mindenki tud, akár a pálya széléről bekiabálva is. – Ismeretterjesztésnek jók, ám nem mindenben állják meg a valóságban a helyüket. Az egyik programban a tükörtojást kidobják a szemétbe. Jó, hogy új oldalát akarják bemutatni a főzésnek, de más megközelítésben kellene, mert nem igazi élethelyzetekről szólnak. Nem teljesen rosszak, de külső szemlélő ne csak azt lássa, hogy a húszperces adásban pillanatok alatt el tudok mindent készíteni. Kemény munka van benne, a kollégák sokat dolgoznak, ennek megbecsülését kellene megjeleníteni – hangsúlyozta Nagy Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!