Bulvár-celeb

2024.05.31. 05:08

Puma hármas ikrek születtek egy magyar állatkertben (videó)

A puma hármas ikrek mindegyike jól van, jelenleg anyatejjel táplálkoznak.

MW

Fotó: Állatpark / Nyíregyházi Állatpark

Három puma (Puma concolor) született a Nyíregyházi Állatparkban. A most négyhetes, hím utódok csütörtökön estek át életük első általános orvosi vizsgálatán.

A puma hármas ikrek mindegyike jól van, mindhárman hímneműek
Fotó: Száraz Anita

A kölykök jól fejlettek, 2,4, 2,2 és 2,1 kilogramm súlyúak, erőteljes mancsaik és karmaik vannak, szemfogaik éppen kibújnak, testtömegük kornak és ivarnak megfelelő

– közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője az MTI-vel.

A szakember kifejtette, a tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, az ötéves nősténynek és a tizennégy éves hímnek ez a második közös szaporulata. A három kölyköt anyjuk egyedül neveli, egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan a húsból álló táplálék fogyasztását is elkezdik – írja a néhány hete született puma hármas ikrekről szóló cikkében a közlemény alapján a szon.hu.

Az ezüstoroszlánnak is nevezett puma rendkívül jól ugró, kitűnő rövidtávfutó. 

Egykor az egész amerikai földrészen elterjedt volt, jó alkalmazkodóképessége révén hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben egyaránt előfordult.

A puma hármas ikrek már túl is vannak életük első orvosi vizsgálatán
Fotó: Száraz Anita

Egyedszáma manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti.

A puma hármas ikrek néhány hete születtek Nyíregyházán
Fotó: Száraz Anita

Táplálék tekintetében nem válogatós, az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát nagyobbrészt szarvasok és őzek képezik. Testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Érdekesség, hogy tekintélyes testmérete és akár 120 kilogrammos súlya ellenére a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz tartozik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!