Brüsszelből cáfolták

2020.06.05. 06:43

Átverés az európai minimálbér

Az uniós minimálbér-konzultációval téveszti meg a hazai munkavállalókat Dobrev Klára.

Nincs napirenden európai minimálbér bevezetésével kapcsolatos terv, az Európai Bizottság határozottan kijelentette, az államok döntenek a fizetésekről. Dobrev Klára DK-s európai parlamenti alelnök ennek ellenére mást mond: szigorú uniós jogalkotást és európai minimálbért vizionál. Ráadásul Gyurcsányné szerint Orbán Viktor miniszterelnök a kizárólagos akadályozója a nyugati bérszínvonalnak – írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy fogalmaz, továbbra sincs napirenden az európai minimálbér, sőt az Európai Bizottság az idén már többször – legutóbb a napokban – is megerősítette, eszük ágában sincs beleszólni a tagállamok legkisebb keresetekkel kapcsolatos politikájába. Ennek ellentétét állítja a DK-s Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke, megtévesztve a magyar munkavállalókat.

Szerinte szigorú uniós szabályozás jön azokban az országokban, ahol a szakszervezetek nem erősek, tehát nincs meg irántuk a bizalom vagy nincs hagyománya ennek a fajta érdekképviseletnek. Úgy fogalmaz: 2021-ben már az új, szigorú uniós szabályokkal egy lépéssel közelebb kerülünk az európai minimálbér bevezetéséhez, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz nem akar.

Dobrev Klára gyorsan lebukott, amikor állításával szinte egy időben Brüsszel közleményében kiemelte: nem igaz, nem cél, hogy egységes európai minimálbért állapítson meg a bizottság, mint ahogy az sem, hogy harmonizálja a minimálbér-megállapítási rendszereket. A tagállamok saját minimálbér-megállapítási rendszereiknek és hagyományaiknak megfelelően eltérhetnének az esetleges uniós szintű intézkedésektől – írja a Magyar Nemzet.

Kiemelték: teljes mértékben megmaradnának a nemzeti hatáskörök, valamint a szociális partnerek szerződési szabadsága.

Az északi államok tiltakoztak a leghevesebben bármilyen közös lépés ellen, de más országok sem erőltették az uniós szintű bérpolitikát. Nemcsak uniós és tagállami, de a szociális partnerek szintjén sem túl nagy a lelkesedés: Európa meghatározó munkáltatói képviseletei és szakszervezetei közül több is nyilatkozatban utasította el a nemzeti hatáskör csorbítását.

A tavalyi EP-választások kampányában Gyurcsányné slágertémája volt az európai szintű minimálbér, ám már akkor sem volt sok remény a bevezetésére, idén január óta pedig tény. – idézte fel a korábbi eseményeket a Magyar Nemzet.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök már januárban világossá tette, hogy közös, uniós minimálbérről szó sincsen. Ráadásul nem csak beválthatatlan kampányígéreteivel maradt magára az unió túlnyomó többségével szemben, Gyurcsányné globalista törekvéseit a baloldal is bírálta – idézte fel a korábbi eseményeket a Magyar Nemzet.

Európa tehát már jó ideje eldöntötte, tagországi hatáskör, hogy mekkora összegű a minimálbér. Ennek ellenére a hazai baloldali pártok rendszeresen azzal próbálják meg áltatni az alacsonyabb keresetű munkavállalókat, hogy mindössze a Fidesz-kormány akadályozza meg a nyugat-európai bérszínvonalat Magyarországon.

Másról konzultál az unió, másról Dobrev

Nem az európai minimálbérről, hanem összességében a minimálbérről kezdődött európai szintű konzultáció az év első hónapjaiban. A járványhelyzetet követően most indul ennek a párbeszédnek a második fordulója. Szeptember elejéig a szociális partnerek véleményét kéri az Európai Bizottság arról, miként határozható meg az a legkisebb munkabér, amely ténylegesen hozzájárul az uniós állampolgárok tisztességes megélhetéséhez. A Gyurcsányékhoz közeli Magyar Szakszervezeti Szövetség szinte azonnal kijelentette, Brüsszel parancsát kellene követnie Magyarországnak, noha a képviselet szerepe meghatározó a minimálbérekkel kapcsolatos érdekegyeztetéseken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában