Szakképzés

2021.10.04. 10:03

Schanda Tamás: a partnerségen alapuló gazdaságpolitikában hiszünk

A magyar gazdaság sikeréhez szükség van a vállalkozók és a kormányzat közötti hatékony együttműködésre. „Magyarország kormánya partnere kíván lenni a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt, így elkötelezettek vagyunk a korszerű, modern ismeretekkel felvértezett munkaerő képzése mellett” – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői közleménye szerint.

Az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára a közleményben kiemelte:

a fenti célokat támogatva a munkahelyi képzésekhez első körben, 2021. október 1-jétől 15 milliárd forintos pályázati keretet biztosítanak, a programban rendelkezésre álló teljes, 70 milliárd forintos forrásmennyiség fennmaradó részét pedig további kiírásokban hirdetik majd meg.

Az eredményes gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően ma többen dolgoznak Magyarországon, mint a rendszerváltás óta bármikor. A technológiák robbanásszerű változása azonban a képességek megerősítését, a kompetenciák folyamatos bővítését, megújítását követeli meg mindenkitől. A kormány célja ezért az, hogy a felnőttképzési rendszeren keresztül minél szélesebb kör számára biztosítsa a legkorszerűbb tudáselemek elsajátításához szükséges feltételeket.

A most induló program a foglalkoztatókat még inkább érdekeltté teszi abban, hogy jól képzett dolgozóikat megtartsák, számukra versenyképes bért fizessenek

– hangsúlyozta Schanda Tamás.

Az ötvennél kevesebb főt foglalkoztató mikro- és kisvállalkozások 70 százalékos, a közepes vállalatok 60 százalékos, a nagyvállalatok 50 százalékos támogatást kapnak dolgozóik vállalati képzéséhez. Azonos támogatási intenzitásokkal a kieső munkaidőre jutó munkabért is átvállalja az állam. A támogatás akkor válik vissza nem térítendővé, ha a munkáltatók legalább egy évig tovább foglalkoztatják a program résztvevőit, bérüket a minimálbér növekedésénél gyorsabb ütemben emelik.

Az államtitkár kiemelte, hogy

a kormány az elmúlt évtizedek legnagyobb átalakítását hajtotta végre a felnőttképzési rendszerben, amely így folyamatos visszajelzést ad arról, hogy milyen szakmákat, hol érdemes tanulni.

A rendszer megújításának eredményeként a támogatott képzések rendkívül rugalmas keretek között szervezhetők, lehetnek vállalati belső képzések, de külső képzőcégek is igénybe vehetők hozzájuk. A program a szakmai ismeretek megszerzésén túl a kommunikációs és az információs-technológiai készségek vagy egy idegen nyelv elsajátítását is támogathatja. A képzések hatékonyságát folyamatos mérések garantálják.

További részletek és a pályázati felület a munka.hu oldalon érhető el – közölte az ITM.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában