Krimi

2024.02.21. 07:25

Elmesélte az állatkínzással kapcsolatos legdurvább történeteit a magyar állatorvos

Az orvos szerint a cicákat rendszeresen nézik céltáblának puszta szórakozásból, rengeteg kutya pedig úgy kerül a rendelőbe, hogy a saját udvarában lövöldöznek rá a szomszédok, akiket zavar a kutyaugatás.

Forrás: kemma.hu

Fotó: Viszló Balázs

A tatai Állatgyógyászati Központban egy cica és gazdái várnak türelmesen. A cirmost ivartalanítani hozták, a család felelős állattartóként így szeretné megvédeni kedvencét, akit időnként a kertbe is kiengednek. A cica kicsit félénken várakozik, halk, panaszos nyávogására ölbe veszik és a nyugtató simogatásnak hála hamar dorombolni kezd. Neki szerencséje van. Szerető, gondos gazdái vannak, akik figyelnek kedvencük igényeire és egészségére. Azonban nagyon sok állat nem ilyen szerencsés, mert állatkínzás áldozatai lettek. Erről beszélgettünk dr. Osvald Attilával az Állatgyógyászati Központ alapítójával, aki a kemma.hu-nak rémtörténeteket mesélt.

Bevezetésnek a legutóbbi eset röntgenfelvételét mutatta, egy meglőtt cicáét. A Környei Béci névre keresztelt cica esetéről a kemma.hu is beszámolt. A macskát ugyanis valaki céltáblának nézte, a röntgenfelvétel alapján legalább három lövedék van benne, illetve kisebb törmelékek.


Az állatkínzás formái határtalanok

Az állatorvos megmutatta a felvételeken a lövedékek helyét. Mint mondta: ez egyértelműen állatkínzás. Ennek a cicának szerencséje volt, mert semmi létfontosságú szervet nem értek a golyók. A felvétel alapján pedig az is egyértelmű, hogy nem csak egyszer lőttek rá.

− Ezek egyértelműen lövedékek, ami szerint nemcsak egyszer, hanem legalább négyszer is célba vették az állatot. Üldözték. 

Hatalmas szerencséje volt, hogy a létfontosságú szerveket elkerülték a lövedékek. Sok ilyen esettel találkozunk, ezek többsége azonban már csak jóval később derül ki. Hogy mikor érték a lövések az állatokat, örök rejtélyek maradnak. És sajnos vannak olyan macskák, akik nem ennyire szerencsések. Többségük már nem is jut el az állatorvosig, csak a teteme jelzi, hogy valami történt vele − kezdte Osvald doktor, akinek saját cicáját is hasonló kegyetlen támadás érte.

Érthetetlen, hogyan képesek erre emberek...
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: kemma.hu

Amputált lábú cicát fogadott örökbe

− Egy fehér cica került be az állatgyógyászatba, akinek amputálni kellett az egyik lábát. A műtét után örökbe is fogadtam. Az ő egyik röntgenfelvételén hét sörétet számoltunk össze. Az ilyen eseteknél az a bevett eljárás, hogy ha a cicának láthatóan nem okoz problémát a lövedék, akkor nem műtjük meg. Ugyanis egy ilyen beavatkozás is sok veszélyt rejthet − magyarázta az állatorvos, akihez került már nyíllal meglőtt macska is.

− Szárligetben találták a cicát aki úgy szaladgált, hogy egy nyíl ment keresztül rajta. A mellkasánál ment be és a farka alatt jött ki. Hihetetlen, de egyetlen szervet sem érintett. 

Így lecsavartuk a nyílhegyet, majd kihúztuk, végül összevarrtuk. Pár nap után már mehetett is − mutatta a hihetetlen állatkínzás röntgenfelvételét. 

Az orvos szerint a cicákat rendszeresen nézik céltáblának puszta szórakozásból, ám a kutyák sincsenek jobb helyzetben. Őket főleg bosszúból vagy haragból lövik meg. Illetve van, aki egyszerűen „élvezetből” kínozza meg a szerencsétlen, sokszor védekezésképtelen állatokat.

− Sajnos nem ritka, hogy olyan kutya kerül be hozzánk, akit a saját kertjében lőtt meg valaki. Az elkövető lehet egy szomszéd, aki megunta, hogy sokat ugat a kutya, vagy a gazda egy haragosa, aki így szeretne elégtételt venni. Azonban ez akkor is kegyetlen állatkínzás. 

Ezekben az esetekben mindig annak kell feljelentést tennie, aki behozza a rendelőbe az állatot. Többször kellett is tanúskodnom a nyomozások során, de bíróságra még nem idéztek be, így nem tudom, hogy mi lett a feljelentések eredménye − mesélte Osvald Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában