egyedülálló

2021.10.07. 14:15

A visegrádi országokon átívelő kiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kiemelkedő, frissdiplomás fotográfusainak alkotásai mutatkoznak be a hazai közönség előtt.

Forrás: Várkapitányság

Fotó: Karasz

Egyedülálló fotókiállításnak ad otthont októberben a Várkert Bazár, ahol Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kiemelkedő, frissdiplomás fotográfusainak alkotásai mutatkoznak be a hazai közönség előtt. A New Visegrad Photography című installáció október 31-ig ingyenesen látogatható.

A kiállítás különlegessége, hogy ez a határokon átívelő kezdeményezés vándorkiállítás formájában Magyarország V4-elnökségének idején látható Budapesten. A New Visegrad Photography csoportos válogatást mutat be Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia művészeti felsőoktatási intézményei kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból. A kiállítás és az azt megalapozó program arra tesz kísérletet, hogy a fiatal fotográfusok alkotásait olyan összefüggésbe állítsa, amelyben a nemzeti sajátosságok, a különböző oktatási megközelítések és az alkotók önálló univerzumai között megmutatkozhatnak a szélesebb, globális jelenségekről és tendenciákról való, speciálisan közép-európainak tekinthető gondolkodásmódot meghatározó jegyek.

A fotóművészeti program Európa számos nagyvárosában bemutatkozott már, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. jóvoltából, az Art Market Budapesttel közös szervezésben a fotográfiák ezúttal szabadtéri plakátkiállítás formájában láthatóak a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján 2021. október 31-ig. A tárlat ezen állomása a budapesti Visegrad Contemporary művészeti fesztivál kísérőprogramja is. New Visegrad Photography Special Edition címen a tárlat kibővített tartalommal 2021. október 7-10. között az Art Market Budapesten, a Bálna Budapest épületében is bemutatkozik.

Fotó: Várkapitányság

A Várkapitányság fontosnak tartja a fiatal, tehetséges művészek támogatását, és elkötelezett az iránt, hogy a Várkert Bazár kulturális sokszínűségében teret biztosítson a Visegrádi Csoport országainak alkotói számára. Teszi ezt azért is, mert a Várkapitányság irányításával valósul meg a Visegrád 700 program, amelynek eredményeképpen 2035-re, a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára megújul a visegrádi fellegvár, a királyi palota, az alsóvár és a Salamon-torony, valamint a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megtörténik.

A kiállításban közreműködő oktatási intézmények a Budapest Metropolitan Egyetem, a KaposváriEgyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Poznani Művészeti Egyetem, a Pozsonyi Képzőművészeti és Design Akadémia, a Prágai Előadóművészeti Akadémia, Film és TV Iskola, valamint a Prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia.

A kiállításon bemutatkozó művészek: Albert Anna, Baksa Gábor, Balogh Viktória, Bánhegyesy Antal, Bylak Krisztina Magyarországról; Leontína Berková, Lea Kálazi Szlovákiából; Lenka Glisníková, Václav Tvarůžka Csehországból; Edyta Jabłońska, Michał Jaszkowski és Tomasz Kowalczyk Lengyelországból.

A rendezvény szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az Art Market Budapest és fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. A program létrejöttét az International Visegrad Fund támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában