Március 15.

2022.03.12. 21:43

Duna-parti épülete megnyitásának 20. évfordulóját ünnepli a Nemzeti Színház

Színes programokkal ünnepli új épülete megnyitásának 20. évfordulóját a Nemzeti Színház március 15-én. A húsz évvel ezelőtti eseményekre az épület születését és a nyitóelőadást bemutató kiállítással is emlékeznek.

A budapesti teátrum kedden 16 órától várja az érdeklődőket. A közönség kulisszajáráson vehet részt, 17 órától pedig a színház előtt Randevúóra-avatót és kiállításmegnyitót tartanak. A kiállítást Siklós Mária Ybl Miklós-díjas építész és Poós Zoltán író nyitja meg.


Az eseményen Blaskó Péter a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész lép fel.


Húsz éve, 2002. január 2-án kezdődtek a Duna-parti épületben a színházavató előadás próbái, és március 15-én, Madách Imre Az ember tragédiája című művének bemutatásával, a közönség számára is megnyílt az új Nemzeti Színház - olvasható a színház honlapján.


Mint írják, erről a színháztörténeti pillanatról emlékeznek meg Az új Nemzeti Színház című kiállítással, amely bemutatja az épület születését és a nyitó díszelőadást. A kiállítás képei között Szikora János, a díszelőadás rendezője, valamint Siklós Mária, az épület tervezője kalauzolja a megnyitó résztvevőit.


Mint a honlapon felidézik, a Nemzeti Színház új épülete a Duna-parton épült fel két évtizeddel ezelőtt, 165 év után ekkor kapott végleges és valóban a Nemzetinek szánt épületet az ország elsőszámú teátruma.


A különleges építészeti koncepció, a látványos megvalósítás mellett az épületről fontos tudni: színpadtechnikája Európában a legkorszerűbbek egyike - emelik ki a honlapon.


Mint írják, a kiállításon betekintést kaphatnak az érdeklődők az építés 19 hónapjának munkálataiba. Láthatók Siklós Mária építész tervei, különleges nézőpontokból épületfotók, valamint a színház környékét, a kertet megálmodó Török Péter tájépítész munkája is megismerhető.


Az ember tragédiája a magyar drámairodalom remekműve, az egyik legnagyobb szabású színházi alkotás. Ősbemutatója 1883-ban volt a Nemzeti Színházban. A hagyomány és a korszerűség jegyében épült új Nemzeti Színház húsz éve Madách művének nagyszabású előadásával nyitotta meg a kapuit. A klasszikus mű kortárs szemléletű értelmezését Szikora János rendezésében láthatta a közönség. A látványos előadást díszlet- és jelmeztervekkel, előadásfotókkal idézi meg a kiállítás.


Siklós Mária építésszel a kulisszajárás során is találkozhatnak az érdeklődők. A kulisszajáráson a nézők kipróbálhatják a gyorsöltözést, a színpadi változást is és tapsrend próbán vehetnek részt. A program ingyenes, regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket a [email protected] címen várják.


A közönségforgalmi terek vitrineiben további kiállításokkal készül a színház. Megemlékeznek Schwajda György íróról, az új Nemzeti Színház első vezérigazgatójáról, és összegyűjtötték három nagy nemzeti dráma, Az ember tragédiája, a Bánk bán és a Csongor és Tünde relikviáit. Mindhárom művet többször is műsorra tűzték az új Nemzeti színházban, és ma is megtalálhatók a repertoáron.


A rendezvény részletes programja a színház weboldalán érhető el.

Borítókép: a fővárosi Nemzeti Színház épülete esti díszkivilágításban a IX. kerületben, a Bajor Gizi parkban (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában