A magyar költészet napja

2024.04.11. 15:43

Elkezdődött az idei Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Idén 65 kortárs költő olvassa fel verseit délelőtt 10 és este 22 óra között a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

MW

Zsille Gábor költő, Az év versei 2024 antológia szerkesztője (b) beszél, mellette Wirth Imre (b), Regős Mátyás (b2), Vári Fábián László (j3), Bán-Horváth Veronika (j2) és Falusi Márton (j) költök az idei Versmaraton kezdetén Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatásával, tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont - hangzott el a rendezvény csütörtöki megnyitóján.

Egy érdeklődő Az év versei 2024 című antológiát lapozza az idei Versmaraton kezdetén Budapesten
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Ennél szebb napot nem jelölhetett volna ki a magyar kultúra 1964-ben a költészet ünnepére, mint József Attila születésnapját

- mondta Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó vezetője. A tragikusan fiatalon elhunyt magyar költők, mint Balassi Bálint, Petőfi Sándor vagy Radnóti Miklós emlékét felidézve hozzáfűzte: 

A jelenlevő magyar kultúra becsülje meg a költőjét, a magyar költők, a magyar irodalom pedig becsülje meg azt a történelmi időt, ami nem a földbe dönti, meggyilkolja a költőit, hanem ilyen lehetőséget ad arra, hogy a versei eljussanak másokhoz is.

Pásztor Zoltán, az MTVA Kossuth rádió programfőtanácsadója elmondta, hogy az MTVA örömmel áll több mint tíz éve az esemény mögött. 

PÁSZTOR Zoltán
Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió program főtanácsadója beszédet mond az idei Versmaraton kezdetén Budapesten
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

Az M5 kulturális csatorna a nap folyamán többször beszámol majd a nap eseményeiről, a Kossuth rádió Kalendárium című műsora és a hétvégi Irodalmi Újság című műsor pedig szintén a Versmaratonról szól majd. Kiemelte: 

újdonság, hogy idén a költők verseit a helyszín helyett a rádióban, stúdiókörülmények között rögzítik majd.

Zsille Gábor költő, Az év versei 2024 antológia szerkesztője bemutatta az idei kötetet, amely 2002 óta jelenik meg, és válogat az előző év irodalmi folyóirataiban megjelent versterméséből. Kifejtette, hogy a kötet vezértémáit mindig "az élet találja ki", idén ez a két vezérfonal a háború és Petőfi Sándor lett.

Zsille Gábor elmondta, hogy 

a kötetben idén 92 költő kapott helyet, közülük csütörtökön a 65-en, 12 órán keresztül olvassák fel verseiket. Az eseményt az interneten, online is lehet követni. 

Hozzáfűzte: a pódiumon a versek felolvasása mellett beszélgetés is lesz az alkotókkal, és idei újdonság, hogy a moderátorok között nem csak újságírók, hanem költők is szerepelnek.

A rendezvényen a legidősebb felolvasó a 93 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 22 éves Lázár Kinga lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában