Házi kedvencek

2010.03.06. 21:08

Stresszfaktor lenne a halak számára a gömbakvárium?

Március elején változott az állatvédelmi törvény, így a halat tartók ezután kénytelenek lesznek nélkülözni a gömb alakú akváriumot.

J. M.

Aki a paragrafusoknak megfelelően szeretné nevelni kedvenceit, a halakat már nem tarthatja gömb alakú akváriumban, a madarakat kúp formájú kalitkában, a kutyák pedig nem tölthetik napjaikat négy méternél rövidebb láncon, illetve tíz négyzetméternél kisebb helyen. Mosómedvét - mint veszélyes állatot - sem fogadhatunk már be az otthonunkba.

Szakértők szerint ugyanis a nem megfelelő környezetben tartott állatok könnyen depressziósak lehetnek, akár el is pusztulhatnak. Az új törvény március elsejétől lépett életbe.

Dr. Major Gyula gyöngyösi állatorvos számára a módosítások egyetlen elfogadható pontja az ebekre vonatkozó rész.
– Attól tartok, hogy ezek a törvények is úgy születtek, ahogy általában minden más szabályozás is készül nálunk. Vagyis olyanok hozzák meg, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy a gyakorlatban mi hogyan működik. Jó lenne, ha egyszer a szakmát, a kamarát is megkérdeznék. Nem tudok arról, hogy bármilyen vizsgálat alátámasztotta volna, hogy a gömb alakú akvárium stresszfaktor lenne a halaknak és roncsolná az idegrendszerüket – mondta az állatorvos, aki úgy véli: az is mindegy, hogy a madarak milyen kalitkában vannak, mert ez a bezártság érzésén már nem változtat.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mosómedvét sem lehet már házaknál tartani, új otthont kell keresni nekik. Képünk illusztráció. Fotó: Albert Péter
[/caption]

A gyöngyösi kisállatkertben nem okoz gondot az új törvény betartása, ugyanis ott a kezdetektől fogva 500 literes négyszögletű akváriumban tartják a halakat. Barcai Henrietta, az állatkert vezetője elmondta: szakmai körökben még ő sem hallott arról, hogy a halak idegrendszerét vagy életkörülményeit károsítaná a gömbakvárium.
– Nem tudom pontosan, az állatvédők mire alapozhatták a gondolatmenetüket, hiszen a legtöbb halnak – az aranyhalat és a tengeri halakat kivéve – rövid távú a memóriája, így szinte soha nem unják meg az akváriumi környezetet – vélekedett Barcai Henrietta, aki szerint nem az a legfontosabb, hogy a kopoltyúsok milyen alakú, hanem hogy milyen méretű üvegedényben vannak, hiszen a tenger és a tó feneke sem négyzet alakú. Szerinte ha van elég hely, oxigén, fény, növény és táplálék az akváriumban, akkor jól érzik magukat az állatok.

A szabályok betartásának ellenőrzésére elsősorban a kisállat-kereskedőknek kell számítaniuk, de az is előfordulhat, hogy egy bejelentés alapján megvizsgálhatják, komolyan veszik-e a gazdik a törvényt. Ám hogy ki végzi majd az ellenőrzéseket, még nem lehet tudni. Ha azonban valaki szabálysértést tapasztal, a helyi polgármesteri hivatalban jelentenie kell azt a jegyzőnél, aki a hatósági állatorvos segítségével kivizsgálja az ügyet. Ezután dől el, hogy az állat tulajdonosa számíthat-e pénzbírságra, de legrosszabb esetben el is vehetik tőle kedvencét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!