Boldog születésnapot!

2024.03.03. 15:25

A Road Egerben: dupla koncerttel nyitottak +videó

Hazai pályán, Egerben kezdte meg a Road zenekar a 20 éves jubileumi Akusztik&Metál dupla koncertes turnéját. A Road koncert előtt két héttel már teltházzal számoltak, hiszen minden jegy elkelt. Szombat este kígyózó sorban várták a rajongók, hogy személyesen is találkozhassanak és képet csinálhassanak a tagokkal.

Hornyák Réka

Fergeteges dupla koncerttel nyitotta meg 20. születésnapi turnéját a Road Egerben, a Broadway Monkey-ban. Az Akusztik&Metál felállást a rajongók utoljára öt évvel ezelőtt, a zenekar 15. születésnapján hallhatták. Most, a jubileumi évben a fiúk újra elővették ezt a dupla fonalat, kicsit felújították és újra színpadra rakták. A koncert előtt Molnár Mátéval, a Road énekesével és Tóth Tamással, a dobossal beszélgettünk. 

A road, koncert, Eger
ROAD zenekar - barlól jobbra a zenekar tagjai: Tóth Tamás, Golyán B. Zsolt "Goya", Kádár Imre és Molnár Máté
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Kimondani is furcsa és nehéz, hogy eltelt húsz év az életünkben, rengeteg emlékünk, élményünk és kalandunk van, jók és rosszak is. Igazából az idő múlásával a rosszak megszépülnek időközben, a jók pedig egyre inkább felerősödnek, de erről évekig, legalább húsz évig tudnánk mesélni. Nagyon fura ebbe belegondolni, hiszen húsz év nagyon sok idő és ezalatt végig aktívan a pályán voltunk és csak előre tekintettünk, szóval még csak most kezdjük el ízlelgetni mi is azt, hogy mit is jelent ez számunkra – kezdett mesélni a zenekar érzéseiről az énekes, Molnár Máté. 

A fiúk mögött hosszú út áll, ennek ellenére ugyanolyan lendülettel, szeretettel és beleéléssel állnak ma is színpadra, mint húsz évvel ezelőtt, amikor elkezdtek zenélni. Sem a zene, sem az előadás iránti fellángolásuk nem csappant az évek alatt, ehhez azonban sok apró részlet kellett. 

– Egy kicsit az a titkunk, hogy mindig meg tudunk újulni, például nem rég újultunk meg a dobosunkkal, Tomival is - mondta Molnár Máté, majd Tóth Tamás, a dobos így folytatta: Lassan három éve csatlakoztam a zenekarhoz, igyekszem én is új színt hozni a mindennapjainkba és a munkába. Az együtt dolgozásunkhoz az is kellett, hogy megismerjük egymást emberileg is és összeszokjunk, mint egy család, hiszen csak akkor tudunk jól együtt dolgozni, ha jóban is vagyunk. Ez szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy a zenekar mindig a legjobbat tudja nyújtani a közönségnek – árulta el érzéseit Tóth Tamás, aki utólag, azaz három évvel ezelőtt csatlakozott a Road zenekarhoz. 

Akkoriban a dobos váltás meglepte a közönséget és kíváncsian várta mindenki, hogy ki lesz az új belépő a hangszer mögött. Nehéz lehet egy 17 éve összeszokott zenekarba új tagként belépni, fel kell venni a ritmust és meg kell szokni a környezetet. 

– Szerintem sikerült már felvennem a fonalat a srácokkal, nem csak szakmailag, de úgymond a színfalak mögött is, barátokként. Idefelé jövet pont arról beszélgettünk, hogy tavaly decemberben volt az utolsó koncertünk és mind nagyon nehezen bírtuk ezt a két hónapot színpad és közös munka nélkül – árulta el Tóth Tamás. 

A Road zenekar
A Roados fiúk mögött hosszú út áll,
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Molnár Máté is hozzátette az elmondottakhoz, hogy fontos az, hogy ne csak szakmai zenés társakként funkcionáljanak együtt, hanem meglegyen köztük egy olyan kapcsolat, ami túlmutat a színpadon is. Fontos tudniuk egymásról azt, hogy ki, hogyan és mit él át, hogy tudjanak egymásnak segíteni vagy együtt örülni és hogy számíthassanak egymásra. 

– Tomi már három éve itt van, de még mindig tudunk egymásnak újat mutatni. Eddig már hét közös dalunk van, amit már stúdióban is feljátszottunk és nagyon jó az, amikor leülünk most is egy-egy dalt megírni és megcsillan egy új szín, egy új ötlet, hiszen ez mindannyiunkat inspirál arra, hogy menjünk tovább és vágjunk bele az újba – mesélt Molnár Máté a mindennapi munkájukról. 

A Road születésnapi hagyománya az Akusztik&Metál

Az Akusztik&Metál dupla koncert felállás egészen 2014-re nyúlik vissza, akkor azonban még csak Cséry Zoltánnal lépett fel a Road zenekar akusztikus verzióban. Az ötlet, hogy a jubileumi fellépésen egy este alatt két koncertet adnak nagyon jól sikerült, ezért 2019-ben, a zenekar, a 15. születésnapján újra elővette ezt a felállást és ott már két vendég vokalistával, Pákay Petrával és Vincze-Fekete Verával egészült ki a csapat. Ezt az Akusztik&Metál felállást öt évente, születésnapokon előveszi a zenekar.   

A tavaszi jubileumi turnéra, minden állomáson egy nap alatt elfogytak az első körös elővételes jegyek, Egerben pedig két héttel a koncert előtt teltházas volt a koncert. Molnár Máté elmondta, hogy ez a szintű érdeklődés még őket is meglepte és ez tartotta bennük a lelket.   

– A színpadra állásban, bármennyi év elteltével is mindig van izgatottság. Úgy lehetne mondani, hogy az első pár dalban mindig van egy fajta izgulás, ami arra inspirálja az embert, hogy még jobban, még erősebben odafigyeljen és odategye magát, hogy a közönségnek a lehető legjobbat adhassa. Ez az izgatottság nem múlik el, olyan nincs, hogy valaki negyven éve koncertezik és már megunja, mert akkor nem igaz szeretetből csinálja. A színpadra állásban, a koncertezésben ez az izgalom a jó, ez adja azt a pezsgést, amitől az ember ezt akarja csinálni – fejtette ki gondolatait és érzéseit a koncertezésről a dobos, Tóth Tamás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában