Sirok

2019.02.08. 15:05

Új gyártósorral, raktárral bővül a Mátrametál

Több mint három és fél milliárdért fejleszt a Mátrametál Kft. a siroki Liszkó-völgyben.

Tóth Balázs

Modernizálja aerosol palackgyártó üzemét a Mátrametál Kft. A siroki vállalat mindehhez állami támogatást is kap. A Nagyvállalati Beruházási Támogatási program támogatási okiratát Varga Mihály pénzügyminiszter adta át pénteken. Az ünnepségen előbb Horváth László, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Liszkó-völgy fontos a térség számára, és sokat kellett küzdeni érte, de ez a nap is bizonyítja, nem volt hiábavaló az erőfeszítést. A Mátrametálnak nem csak múltja, hanem egyre erősebb lábakon álló jelene, s van mire tervezni a jövőt. Kifejtette, minden változás bizonytalanságot hoz, nemrég a Mátrametál is tulajdonost váltott, de ha volt is kétely, ez most szertefoszlott. A tulajdonos fejleszt, velük képzeli el a jövőt. Köszönetet mondott a kormánynak is, ami mindig hoz valamit a völgybe.

A cégvezetők körbekísérték a vendégeket a palackgyártó üzemben
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Lovas Ferenc, a Mátrametál Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a vállalat a régió nagy munkaadója és egyedi iparágat képvisel. A projektben szerencsésen találkozott a növekedést támogató befektetői akarat és a versenyképesség növekedését támogató politika. Elmondta, a Miskolci Egyetemmel közösen másfél éve aerosol palackot fejlesztenek. Kiemelte, ezen a piacon erős a külföldi konkurencia, s a riválisok már meglépték azt a technológia-váltást, amelyre most a Mátrametál készül.

A fejlesztés növeli a gyártókapacitást és a termékek színvonalát is. Elárulta, öt gépsorukból három még az 1980-as évekből származik, ezek 75-80 palackot állítanak elő percenként, két gépsoruk modernebb, 120-130 darabra képes. A most beüzemelendő új sor egymaga 200-240 darabot állít majd elő. Mindehhez korszerű felügyeleti rendszer, kilenc színes nyomtatógép társul, s olyan húzógépet is tudnak hozzá társítani, amellyel anyagmegtakarítást érhetnek el. A gépsorra 3,5 milliárd forintot költenek, az ennek otthont adó csarnokra pedig 460 millió forintot, míg az automatizált készáruraktár bővítésére 378 millió forintot szánnak. A 3,6 milliárd forintba kerülő beruházáshoz az állam 1,8 milliárd forintot ad.

Varga Mihály pénzügyminiszter kifejtette, fontos, hogy ne csak az autóipar, hanem más ágazatok is fejlődjenek Magyarországon. A Nagyvállalati Beruházási Támogatási programról elmondta, 2015-ben indult, ez alatt 113, főként hazai tulajdonú nagyvállalat 160 milliárd forintnyi fejlesztését támogatták 65 milliárd forinttal. A pénzből 2400 új munkahely jött létre. Idén 25 milliárd forintot szántak rá, a programot a jövőben is folytatni szeretnék.

Környékbelieket foglalkoztatnak

Lovas Ferenc ügyvezető ismertette, a Mátrametál Kft. 25 éves, de jogelődjével, a Mátravidéki Fémművekkel együtt több mint hatvan éves múltra tekint vissza. Száz százalékban újrahasznosítható alumínium csomagolóanyagokat, tubusokat és aerosol palackokat gyárt, előbbiből évi 75 millió, utóbbiból évi százmillió darabot, túlnyomórészt exportra. Éves árbevételük 6,6 milliárd forint volt, idén a társaság megkapta a Heves Megye Gazdaságáért Díjat. Háromszázötven munkavállalójuk szinte mind megyebeli, 314-en a Pétervásárai Járásban élnek. Utánpótlást is nevelnek, van tanműhelyük, kapcsolatot tartanak fönn az iskolákkal és a Miskolci Egyetemmel. Az ipari parkot az önkormányzattal és más cégekkel együtt működtetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!