Top 50 kiadvány

2019.12.01. 11:30

A nagyvállalatok dominálnak a megye gazdasági életében

A tavalyi esztendőben több mutatóban az országos átlag fölött teljesítettek a megye vállalkozásai, de ezen is lehet még javítani.

Kedden délután mutatták be a 2019-es Heves Megyei Top 50 kiadványt, amely a megye gazdaságának 2018-as évéről ad áttekintést. A résztvevőket Mirkóczki Ádám polgármester köszöntötte, aki szerint fontos, hogy a gazdaság szereplői találkozzanak egymással, valamint a politikusokkal is, és élő kapcsolat legyen közöttük. Kiemelte, Heves megye egyes területei között nagy különbségek alakultak ki, a kevésbé fejlett részeken intenzívebb és gyorsabb fejlesztésekre volna szükség a munkahelyteremtés, az infrastruktúra korszerűsítése és az életszínvonal növelése érdekében. Arra is szükség van, hogy a politikusok helyes diagnózissal, tabuktól mentes információkkal szembesüljenek, s helyes, a jövőbe mutató, hasznos döntések szülessenek. Keressék őket ötleteikkel, kéréseikkel, kérte. Kiemelte, erős vállalkozók nélkül nincs erős város.

Dr. Lukács György, a NAV megyei igazgatója áttekintést adott a megye gazdaságáról. Mint mondta, a megye ipari teljesítménye 11,5 százalékkal, összesen 1459 milliárd forintra emelkedett. Ez az országos termelés 4,6 százaléka, miközben a megye népessége csak az ország lakosságának három százaléka. A foglalkoztatottság emelkedett, a munkanélküliség rekordalacsony, ugyanakkor gondok vannak a megfelelően képzett munkaerő biztosításával. A vállalkozások száma stabilan ötvenezer körüli, a társaságok száma kissé fogy, amiben az adóhivatalnak is szerepe van, mivel igyekeznek kiszűrni a tisztességtelen szereplőket. Több az egyéni vállalkozó és a katát választó is.

A cégek és egyéni vállalkozók nettó árbevétele 2018-ban átlépte a kétezermilliárd forintot. A gazdasági társaságok exportja 1164 milliárd forint volt (az összárbevétel 1915 milliárd), ami jóval magasabb az országos átlagnál. Az export értéke hat százaléknál is nagyobb ütemben bővült, ugyanakkor a belföldi eladások 2,2 százalékos növekedése az infláció mértékétől is elmaradt, ami intő jel.

A hozzáadott érték 13,1 százalékkal 400 milliárd forint körülire emelkedett, ezen a téren sajnos csak az országosnak 1,9 százalékát adja megyénk. A bérek tekintetében még az országos átlag fölött volt Heves megye, ám előnye fogyott, a bérköltség emelkedése 6,2 százalék volt 2018-ban.

A cégek jövedelmezősége csak fele az országos átlagnak. A megyei vállalatok adózás előtti eredménye 68 milliárd forint volt, ami 27 százalékos növekedés egy év alatt. A kivett osztalék 25 milliárd forint volt, 15 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A megye gazdaságában a gépipar a leginkább meghatározó, a kereskedelem a második, az energetika a harmadik, de utóbbiban idén változás lesz. Feljövőben a vegyipar, de ez is egyetlen szereplőnek köszönhető. Örvendetes volna, ha a kis- és középvállalkozások erősödnének, de a nagy cégek egyre dominánsabbak a megye gazdaságában, ahogy a gazdasági tengely is meghatározó, különösen a Hatvani járásé.

Megemlítette, az adóbevételek hat százalékkal emelkednek idén, 271 milliárd forint helyett 287 milliárd forintra. A nettó áfa tekintetében Heves megelőzi Csongrádot és Győrt is.

Megkérdeztünk több gazdasági szereplőt is, milyennek ítélik meg az idei esztendőt. Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a megye gazdasága a 2008-as megingás óta stabil, és növekszik. Örvendetes szerinte, hogy az elmúlt év kedvező gazdasági adatokat jelenít meg, s a legfontosabb mutatókban a népességéhez képest az országos adatokban megyénk felülteljesít.

- Heves meghatározó ipari megye, ahol a gépipar a legjelentősebb, s kiemelkedő az export aránya. Reméljük, hogy a fejlődés folytatódik, ez a kamara szempontjából is fontos, próbálunk ehhez hozzájárulni – mondta dr. Bánhidy Péter.

Az elnök szerint az infrastruktúra meghatározó jelentőségű a térség szempontjából, az egész magyar gazdaságra hat, hogy az autópálya-hálózat aránya a szomszéd államokhoz képest magas. Mivel a gyorsforgalmi utak eddig mindenhol erősítették a terület gazdaságának fejlődését, Egerben az M25 is javítja majd a helyzetet. Ugyanakkor a vállalkozóknak a jövőben körültekintőnek kell lenniük, bizonyos mutatók átmeneti megingása figyelhető meg. Remélhetőleg nem lesz olyan mély válság, mint 2008-ban volt. A megye gazdasági stabilitása biztató jel.

 

Őszi Csilla, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, a vállalat mozgalmas, sűrű évet zár idén. A cég jelentősen bővítette árbevételét, ez köszönhető elsősorban a tavaly elindított új beruházásnak. Idén munkába állt a második szerelősor, fokozatosan bővítik a termelést az automata sebességváltók területén. A haszongépjármű-szegmensben új termék bevezetésén dolgoznak. Összességében nagyon jó évre számítanak, árbevételük és eredményességük is javul. Mint mondta, az új gyár beváltotta a hozzáfűzött reményeket, jó visszacsatolásokat kapnak vevőiktől és anyavállalatuktól is. Maximálisan elégedettek a minőséggel és az eredményességgel is, illetve azzal, hogy megtalálták a jól képzett munkaerőt, sikerült feltölteni a létszámot, elindítani a termelést. Jövőre további bővülést, újabb feladatokat, projekteket várnak. Őszi Csilla megjegyezte, növekedést várnak, de kellő óvatossággal kezelik a folyamatokat. A világgazdaságban, különösen az autóiparban bizonytalanságok vannak, ezért kellő körültekintéssel gazdálkodnak jövőre is. A gazdaságban a konjunktúrát a dekonjunktúra követi, ennek kiváltó okait nem ismerni, most a Brexit, az amerikai vámháború, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos szigorúbb szabályozások befolyásolják a folyamatokat.

Ócsai Lajos, a Gyöngyszöv COOP Zrt. vezérigazgatója szerint a kereskedelem idei éve nem sikerült túl jól, a KSH adatai alapján az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem három százalék alatti mértékben növekedett, ami elmarad az inflációtól, miközben 8-10 százalékos béremelést adtak a dolgozóknak, így nehéz kigazdálkodni a költségtöbbletet.

– Bízunk abban, hogy a jövő év jobb lesz, bár most is tízszázalékos béremelésről hallani, amelynek más oldalról nincs meg a fedezete. Küszködik mindenki, a kis üzletek tömegével zárnak be, mert nem tudják biztosítani a nyereséges gazdálkodást. Nem könnyű a hazai szereplőknek megélni a piacon. A december pár éve még helyretette a gazdálkodást, de már ez nem jellemző. A multik üzleteibe mennek az emberek ilyenkor, a települések kisebb boltjaiban a napi szükségletekhez megfelelően vásárolnak, ezért nincs kiugró eredmény. A forgalom kicsivel magasabb az átlagnál, de nem számottevő mértékben – értékelt Ócsai Lajos.

Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója szerint az idei az orvosi műszereket, implantátumokat gyártó cég számára jó átlagos év lesz.

– A török piacot pótolnunk kell, korábban meredeken haladtunk, ám a fizetéssel problémák voltak, a török líra leértékelődött, ezért le kellett állítanunk a szállítást és a nagy növekedést máshonnan kellett pótolnunk. Az oroszként elismert termékek értékesítése sem volt egyszerű, hiába nyílt meg gyárunk egy éve, az utolsó pecsétet egy hónapja kaptuk meg, így már orosz áruként mehetnek ki az ott készült termékek. Küzdelmes év volt, de optimisták vagyunk a jövőt illetően. Szeretnénk a világpiacot minél nagyobb mértékben meghódítani – fejtette ki Farkas ­József.

Megemlítette, az orosz orvosok aggódtak amiatt, hogy lesz-e különbség az Oroszországban gyártott és az egri termékek között. Megnyugtatták őket, hogy a rendszer mindkét helyen ugyanaz, tehát nem lehet különbség a minőségben. A Sanatmetal a kiállításon való megjelenések számát csökkentette, célirányosabban állítanak ki. Kongresszusokon rendszeresen részt vesznek, fő piacaikon, Oroszországban, Romániában is megjelennek, tudatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!