gazdafórum

2019.12.02. 11:20

Orvosolni kell a kis szőlőtermelők gondjait Hevesben is

Elismertetnék a méhek beporzási munkáját, a cigányságnak lehetne kiút a kertészeti ágazat.

Tóth Balázs

A szőlészek és a méhészek helyzete is előkerült a csütörtökön este Demjénben rendezett gazdafórumon. Előbb egy méhész vetette föl, hogy az utóbbi években egyre csökken az ágazatban a keresőképesség, ki vannak téve az időjárásnak, a nagyüzemi vegyszerek veszélyeinek, de a méz ára is egyre alacsonyabb. El kellene ismerni a beporzási munkájukat is, akár méhcsaládonként tízezer forintos támogatással. Nagy István agrárminiszter szerint az út jó volna, hazánkban tavaly ötszáz, idén ezer forintot kaptak a méhészek méhcsaládonként. Ugyanakkor volt már hasonló próbálkozás és akkor papíron megduplázódott a méhcsaládok száma. A minisztérium inkább az adómentes jövedelemforrásban látja a támogatási lehetőséget.

A szőlészet kapcsán előbb a zöldszüret volt a téma. Ebben hittek a termelők, de morálisan lehangolóra és igazságtalanra sikerült. A termést a földre szórták, a felvásárlók beárazták és felére csökkent a szőlőár, s míg szüret elején tele voltak a pincék, a végén már sorban álltak a termésért. Szóba került az is, hogy a kertészeti ágazatban egy-egy termelési és értékesítési szövetkezet gazdák százait rántja magával csőd esetén. Nem támogatják eléggé a kertészeket, pedig ők munkát tudnak adni a cigányságnak.

A miniszter szerint a közmunkával ellentétben ez utóbbi valóban lehet alternatíva. A zöldszürettel kapcsolatban ­elmondta, a pazarlás bűn, de ezenkívül csak a kényszerlepárlás maradt eszközként a borpiaci szabályozásra. A borászokkal a pincében maradt értékesíthető és fogyasztható bort eladatták, így lett hely az újnak. Kérdés, mi történt volna, ha ezeket az intézkedéseket sem teszik meg? Megjegyezte, nyolcmilliárd forintot adnak külföldi és belföldi bormarketingre, de ehhez minőségi bort kell előállítani.

Szó esett a meggytermesztőkről, akik segítésére egy jó törvény született, de nem tartják be a felvásárlók. A szerződések utólag születnek meg, az árak nem lettek magasabbak. Kilónként egy eurót terveztek, de 250–300 forintot kaptak érte, az egy hektárra vetített jövedelem csökkent. Azt szeretnék, ha nem tudnák letörni a hűtőházak és konzervgyárak az árakat, valamint a zöldségek és gyümölcsök 27 százalékos áfáját is csökken­tenék.

Nagy István agrárminiszter szerint dolgoznak azon, kiknek kell betartatniuk a jogszabályokat Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nagy István agrárminiszter szerint dolgoznak azon, kiknek kell betartatniuk a jogszabályokat. A gazdatársadalomnak össze kellene fognia a saját érdekében és nem menni a megcélzott ár alá senkinek. Az áfával kapcsolatban kifejtette, most is 170 termék tartozik a kedvezményes áfakörbe, ennek növelésébe beleroppanna a gazdaság. Lassan bővíteni lehet a kört, de a sorrendről a gazdálkodóknak kell megállapodniuk.

A szőlővel kapcsolatban még több kérdés érkezett, például, hogy a borászok már mind saját birtokkal rendelkeznek, így a kistermelők szőlőjére nincs szükség, csak akkor, ha nő a ­piac. Egy másik hozzászóló szerint nemcsak a borra kellene koncentrálni, lehet mustsűrítményt és üdítőitalt is gyártani, de erre a magyar élelmiszeripar nincs felkészülve. A miniszter szerint ezzel a kormány nem tud mit tenni, olyat kell termeszteni, amire van kereslet. Megoldást jelenthet a közösségi borfeldolgozók létrehozása, ahol a szőlőből bort készítenek, el lehet vinni palackosan is, de ott is lehet hagyni és másokkal együtt közösen ­piacra vinni.

Új mezőgazdasági adózás jöhet

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese szerint ­egyre többen tartják károsnak a mező­gazdaságot. Követelik, hagyjanak föl a jelenlegi termelési módszerekkel, de nincs helyettük új, nincs is rá támogatás. Van, aki a húsevést is bűnnek tartja. Nagyobb környezetvédelmi követelményekkel kell számolni a következő években, az alaptámogatás viszont átlagban nem csökken.

Dolgoznak kedvezőbb ­adózási formákon, akár a minimálbérhez is kötnheték az őstermelők adómentességét, de szóba jöhet járulékemelés is, amivel teljes ellátás járna.

Bevezetnék a családi mezőgazdasági vállalkozás formáját, amelyhez adókedvezmény is társulna és megoldaná a generációváltás problémáját is. Halálesetkor általában széthullik a gazdaság, de egy-két év mindenképpen rosszabb a támogatások rendezése miatt, ellenben a vagyonközösség kiküszöbölne számos problémát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!