pénzforgalom

2020.06.10. 17:10

Kétezer milliárd fölött a Kincstár lakossági ügyfélállománya

Idén tavasz óta már otthonról is meg lehet nyitni a Babakötvény-számlát.

M. H.

Az ügylet kényelmesen, gyorsan és költségmentesen elvégezhető, ezért már az első héten csaknem ezren éltek a lehetőséggel. A részletekről dr. Borbély László Andrást, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettesét kérdeztük.

– Babakötvényt 2013 óta lehet vásárolni. A konstrukció mindig nagyon kedvező volt a befektetőknek, ezért olyan népszerű. Ez szorosan összekapcsolódik a Start-számlával valamint az életkezdési támogatással, amelyet a gyermek születésekor a Magyar Államkincstárban ír jóvá a gyermeknek az állam – részletezte. Hangsúlyozta, április 27-től már elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is megnyitható a babakötvényes számla. Az intézkedés sikerét jól mutatja, hogy az első héten közel ezer Babakötvény-számlát nyitottak meg ügyfélkapun keresztül. Elmondta, gyorsuló ütemben emelkedik az aktív lakossági ügyfelek száma, 2019-ben meghaladta a 450 ezret, míg ez az adat 2013-ban 130 ezer volt.

Április 27-től a babakötvény összegét nyilvántartó Start-számla nyitásához sincs szükség személyes ügyintézésre. Az ügyfélkapus vásárlást segíti az a nyereményjáték is, melyen minden állampapírt vásárló részt vehet – közölte dr. Borbély László András.

Amennyiben június 30-ig nyitja meg a szülő a számlát, s legalább százezer forint értékben vásárol állampapírt, részt vehet az Államkincstár nyereményjátékában. Abban 25, egyenként százezer forint értékű, a Kincstárnál állampapír vételére fordítható nyereményutalványt sorsolnak ki.

Dr. Borbély László András arról is szólt, hogy a Kincstár alapításától számítva még 17 évre volt szükség ahhoz, hogy a lakossági ügyfeleinek állampapír állománya 2013-ra meghaladja az 500 milliárd forintot. A 2017-ben duplázás következett, ehhez már csak négy évre volt szükség, 2020-ra ez a szám meghaladta a kétezer milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!