mezőgazdaság

2021.01.11. 14:00

Nagy problémát jelent az átázott talaj a Heves megyei földeken

Az elmúlt ősz nehéz helyzet elé állította a mezőgazdaságot. A sok csapadéktól átázott talaj nemcsak a vetést, de sok helyen a betakarítást is megakadályozta.

Szabó István

Morvai Zsolt szerint szép a vetés, de a fagy és a kártevők veszélyt jelentenek. A traktor küzd a sárral Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Szeptember végétől január első hetéig folyamatosan sok eső esett. A talaj alsó rétegei még tudnának vizet felvenni, de a felső rétegek átáztak, a hajlatokban már többfelé áll a víz. A Kálban gazdálkodó Morvai Zsolt szerint az ő területein több mint 350 milliméter csapadék hullott az elmúlt hónapokban, és ez nagyon sok.

– Az őszi árpát és a tritikálét el tudtam ültetni vetőgéppel, de a búzából nem mindet – magyarázta Morvai Zsolt. – December elejéig vártam, hátha eláll az eső. Akkor kénytelen voltam műtrágyaszóróval bevetni a kimaradt területeket, de az nem az igazi. A vetőgép már használhatatlan ilyen sárban, pedig csak az takarja be megfelelően a magokat. Egy hete már sarjadt ez a vetés is, de az, hogy rájöhet a kemény fagy hótakaró nélkül, árthat a zsenge hajtásoknak. Az biztos már most, hogy a nem megfelelő időben végzett őszi munka rányomja a bélyegét a tavaszi kilátásokra is – összegezte Morvai Zsolt.

A káli gazda elmondta, hogy az ősszel elmaradó ültetések okozta kiesést tavaszi kultúrák, napraforgó, kukorica vetésével lehet pótolni, de ő is csak az utolsó pillanatban tudta beszerezni a vetőmagot. A megnövekedett igény miatt karácsonyra a kukorica már elfogyott.

Morvai Zsolt szerint szép a vetés, de a fagy és a kártevők veszélyt jelentenek. A traktor küzd a sárral Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A mezőgazdaságban az emberi tényező csak a fele az eredményességnek, a másik fele az időjárás – tárta szét a karját Morvai Zsolt.

A vámosgyörki mezőgazdasági szövetkezet területein is túl sok volt ősszel az eső. Péter Zoltán elnök elmondta, hogy mindössze fél napig tudták a sárban a vetőgépet használni, a többi munkát ők is műtrágyaszóróval végezték, és igyekeztek nehéztárcsával, kombinátorral betakarni a magvakat.

– Mi szerencsére be tudtuk fejezni a vetést – tájékoztatott Péter Zoltán –, de tudok olyan gazdaságról itt a környéken, ahol jó 200 hektár kukoricát, illetve napraforgót még learatni se tudtak a sár miatt. A vetéssel is el vannak maradva 150 hektáron, nem lehet a földre rámenni géppel. Az érkező hideg változtathat a helyzeten, de haszna csak akkor lesz, ha előbb hótakaró védi a vetést. Fordított esetben fokozódnak a bajok. Az őszi esőzések előtt elvetett kultúrák szépek, de öt-tíz centis hótakaró nélkül károsodni fognak.

A vámosgyörki szövetkezet elnöke abban bízik, hogy április második hetére, a napraforgó vetésére már kedvezőbbre fordul az idő.

Költségnövelő a kártevők áttelelése

A január elejéig tartó igen enyhe idő kedvezett a kártevők áttelelésének.

Morvai Zsolt szerint tartósan mínusz tíz fok alatti éjjelek illetve fagyos nappalok kellenének ahhoz, hogy ne kelljen tavasszal több növényvédő szert használni, az ugyanis jelentősen megnöveli a gazdák költségeit. A vetetlen talajban is meghúzódó bogár- és rovar kártevők, gombabetegségek a tavaszi vetést megtámadják.

Péter Zoltán például eleve azért döntött a tritikálé ültetése mellett, mert igénytelen növény.

A szakember szerint a repcét vetők különösen nehéz helyzetben vannak, mert a sok törődést igénylő növényt már kezelni kellene rovarölő szerrel, de a sár miatt eddig lehetetlen volt a területre menni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!