Ipari termelés

2022.01.30. 07:28

Elmaradásban volt Heves megye ipara

Ellentétes tendenciát mutatott az ipari termelés tavaly novemberben országosan, illetve megyei szinten.

T. B.

Megyénkben novemberben 161 milliárd forintnyi értéket állítottak elő az ipari szereplők

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A KSH adatai szerint az ipari termelés volumene a munkanapok számát is figyelembe véve 2,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezzel szemben Heves megyében, ahol a globális félvezetőhiánnyal sújtott autóipar meghatározó súllyal bír, 10,2 százalékkal csökkent a termelési érték. 

 

Az ipar belföldi értékesítése 6,9, a feldolgozóiparé 11,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Ezzel szemben az export 0,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. 

 

Az egyes ágak, alágak közül a feldolgozóipar termelése 1,3, az energiaiparé 10,1, a bányászaté 37 százalékkal nőtt. A járműgyártás 15 százalékkal, az elektronikai alkatrész gyártása 24 százalékkal visszaesett. Több mint 17 százalékkal bővült az élelmiszeripar, főként a húsfeldolgozás miatt. Szintén jelentős emelkedés volt a gumi- és műanyaggyártásban, a fémfeldolgozásban, olajiparban, akkumulátor-gyártásban. A gyógyszergyártás tizedével esett. 

 

Az ipari termelés három autós régióban, Nyugat-Dunántúlon (hat százalékkal), Észak-Magyarországon (3,4 százalékkal) és Dél-Alföldön (1,3 százalékkal) csökkent. Megyénkben novemberben 161 milliárd forintnyi értéket állítottak elő az ipari szereplők, szemben az egy évvel korábbi 168 milliárddal. 

 

Tavaly az esztendő első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés országosan 9,9 százalékkal nőtt, Heves megyében pedig 7,6 százalékkal emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!