Álláskeresők

2022.02.25. 11:30

Az év elején nőtt a munkanélküliek száma Heves megyében

Idén januárban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében 249 ezer álláskereső szerepelt, ami közel ötvenezerrel kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

T. B.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A számuk 2021 januárjához képest 16,6 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 4,3 százalékkal nőtt. A munkát keresők száma az év első hónapjában a nyilvántartás működése óta soha nem volt még ilyen alacsony. 

 

Hevesben a megyei bontású táblázat szerint 11,1 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, ami 140-nel haladta meg a de­cemberit, de bő ezerhatszázzal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. A pályakezdő munkanélküliek hétszázan voltak, kevesebben, mint tavaly januárban és decemberben. 

 

A járási bontású táblázatban ugyanakkor egészen más adatok szerepelnek, aszerint ugyanis 23 ezerrel több, azaz 272,3 ezer állástalan volt az országban és megyénkben is 11,67 ezer álláskeresőt regisztráltak. 

 

A kapott információk szerint azonban a megyei táblázat adatai a helyesek, a járási táblázatba – minthogy egyes adatok egész számok, mások törtek – valószínűleg hibásan kerültek a januári adatok. 

 

Az NFSZ szerint a munkanélküliek között többen voltak a nők és azok, akik legfeljebb általános iskolát végeztek, illetve középfokú végzettséggel rendelkeztek. 

 

Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességen belül 3,9 százalék volt, a legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye, Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Vas, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye rendelkezett. Heves megye mutatója hat százalék, míg a régióban 8,1 százalékos volt a munkanélküliség aránya. 

Januárban a foglalkoztatók összesen 18,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be országosan, melynek 37,7 százalékához igényeltek támogatást. Az álláshelyek számában tartósan erős szezonalitás érzékelhető, ezért egyértelmű, a válság következményeként értékelhető tendencia nem mutatható ki. 

 

Megyénkben 301 nem támogatott és 152 támogatott új munkahelyet jelentettek be, előbbi több a korábbiakhoz képest, utóbbi elmaradt az előző időszak számaitól. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!