Felajánlás

2022.02.16. 11:23

Idén is várják a felajánlásokat a Heves megyei civil szervezetek

Egyre több hirdetéssel találkozhatunk, melyben a civil szervezetek kérik, minél többen adják nekik az adóbevalláskor adójuk egy százalékát.

Kiss Balázs Levente

Civil ünnep Egerben Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszár Márk

Idén is május 20-ig lehet rendelkeznie személyi jövedelemadót fizető magánszemélyeknek arról, hogy adójuk egy-egy százalékát valamelyik egyháznak, illetve civil szervezetnek ajánlják fel. Az Egerben összpontosuló civil élet ismert személyisége, Csathó Tibor, az Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke szerint a civilek számára az egyszázalékos felajánlások nagyon fontosak azért, hogy a programjaikat meg tudják valósítani. A kisebb szervezetek a közösségi média felületein keresztül sok velük szimpatizálót megszólíthatnak ugyan, ám sokszor az országos, nagy szervezetek a kedvezményezettjei ezeknek a forintoknak. Kiemelte, az egri Civil Kerekasztal tagszervezetei egységesen is kommunikálják azt a kampányukban, hogy a helyben megtermelt adóforintok maradjanak helyi közcélú szervezeteknél. 

 

– Ha minél több olyan ember van, aki az egy százalékát adja nekünk, az azt jelenti, hogy annál többen vannak azok, akik ismerik és elismerik a munkánkat – tette hozzá Csathó Tibor. 

 

Mihalik József, a helyi ernyőszervezet funkciót is betöltő gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinó Egyesület elnöke. E formában pedig több mint félszáz másik egyesület és alapítvány munkáját segítik. Az elnök saját tapasztalata szerint tíz adózóból hat vagy hét él az egyszázalékos felajánlás lehetőségével, azonban még így is jelentősen bővíthető volna a kör. 

 

– Az egyszázalékok jó bevételi forrást jelentenek, ugyanakkor probléma, hogy a kisebb szervezetek nincsenek tisztában a felhasználás mikéntjéről – emelte ki Mihalik József. Hozzátette, a szervezeteknek átlátható módon kell gazdálkodniuk, s a felajánlott pénzt három éven belül fel kell használni. Gond, hogy az utóbbi években csak elektronikusan intézhető a felajánlásról szóló nyilatkozat kitöltése. Ha egy könyvelő vagy a munkaadó erre nem figyelmeztet, akkor gyakran elmarad ez a gesztus – figyelmeztet Mihalik József. 

 

Hatvanban és vonzáskörzetében tizenkét településen fejti ki tevékenységét a Hatvan Város és Környéke Mozgáskorlátozottainak Egyesülete. Ezerkétszáz tagot számlálnak, irodájukban tízen dolgoznak. Programokat szerveznek, gyógyászati segédeszközöket kölcsönöznek, segítenek a mindennapi ügyintézésben. 

 

Nagyné Siraky Szilvia egyesületi titkár szerint nagyon nagy szükségük van az adózók segítségére, hiszen náluk a költségek, a bérek, s minden kiadás egyre magasabb, így pótolni kell azt, hogy az alacsonyabb jövedelműeket is ellássák. 

 

– Inkább családtagok, rokonok, szomszédok jönnek szóba, mint segítőkész felajánlók, s erre is szükség van, hogy el tudjuk látni alapfeladatunkat – emelte ki a titkár. Hozzátette, az adóhatóság által elkészített bevallások esetében őket is hátrányosan érinti, hogy sokan a felajánlás megtételét elmulasztják. Ezért például náluk segítenek elkészíteni díjmentesen az adóbevallást, csapán az egy százalékos nyilatkozat kitöltését kérik cserébe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!