Ingatlanárak

2022.03.02. 11:30

Kevesebb új lakás épült Heves megyében, az áruk viszont jelentősen megnőtt

Országszerte megugrott a lakásépítési kedv 2021-ben, a kiadott építési engedélyek száma 33 százalékkal növekedett éves szinten. Ugyanakkor az átadott új lakások száma 29 százalékkal csökkent. De mi történt megyénkben?

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője számolt be a részletekről. 

Változást hozott a múlt év az új lakások piacán. 2021-ben összesen kevesebb mint 20 ezer lakást adtak át Magyarországon, 29 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Ugyanakkor a lakásépítési kedv fokozódott, összesen közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 33 százalékos éves növekedésnek felel meg. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a múlt év elején a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a járvány legsúlyosabb időszakából elhalasztott vásárlásoknak köszönhetően nőtt a lakásépítési kedv, amelynek további lökést adott a tavaly októberben elindult zöld otthon program, ennek keretében kedvezményes kamatozású lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos lakóingatlanok építésére, vásárlására. Hozzátette: tavaly azért épülhetett kevesebb lakás, mert a szigorúbb energetikai szabályozások tervezett, de elhalasztott határideje miatt sok építtető már 2020-ban befejezte a megkezdett lakásépítéseket.

Hevesben összesen 182 új lakóingatlan épült a múlt évben a hivatalos adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 253 ingatlannal, azaz 28 százalékos volt a csökkenés. Ezzel szemben a lakásépítési engedélyek száma 34 százalékkal 350-re emelkedett.

 

Az ingatlan.com adatai szerint 2021-ben a megye újlakás-kínálata közel a duplájára bővült. Balogh László azonban elmondta, hogy a kínálatban voltak úgynevezett “tervezőasztalos” lakások, azaz olyanok, amelyeknél még nem indult el az adott társasház építése vagy a kivitelezés még folyamatban volt.

 

Heves megyében egyelőre csak Egerben alakult ki számottevő újlakás-kínálat: az ingatlan.com adatai szerint február közepén az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 670 ezer forintot tett ki, ez pedig 31 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel korábbival összevetve. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!