Építőipar

2022.04.22. 07:00

Emelkednek az árak, de nem csökken az építési kedv Heves megyében sem

Továbbra is növekedőben van az építőipar, de országosan sokan stagnálásra számítanak. Az egri telephelyű Answer Bau cégvezetője, Pál Balázs szerint a várakozási idő nőhet. A vevők ugyanis a kormány döntéseihez igazítják a terveiket.

Szabadi Martina Laura

Az építőipari anyagokból az ellátás fennakadása a megnőtt keresletre vezethető vissza

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az év elején az építőipari termelés öt-hat százalékos növekedését prognosztizálta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), de az orosz–ukrán háború tükrében már stagnálásra számít – írta a Világgazdaság. Várakozásaik szerint idén az építőanyagok ára 25, a fuvarköltség 23, az építési törmelék elszállításának és lerakásának ára 22 százalékkal nő. 

Az egri telephelyű Answer Bau Hungária Kft. magas- és mélyépítő anyagokkal egyaránt foglalkozik. Megtalálhatók náluk a falazó- és poranyagok, szárazépítési termékek, tetőfedő-, szigetelőanyagok, térkövek. Vevőkörük az egész megyét lefedi, vannak kivitelező partnereik a teljes északi régióban Budapesttől Debrecenig. 

Az egri üzlet cégvezetője, Pál Balázs elmondta, valóban reális a fent említett áremelkedés, de a kereslet nemhogy csökken, de emelkedik is. A forgalom növekedését nemcsak az esetenként 25 százalékos áremelkedés jelenti, hanem mennyiségi növekedés is látszik. Ez szintén az országosan is jellemző öt-hat százalék körüli, év elején jósolt mérték. 

Az árak szinte folyamatosan emelkednek, de a kereslet is nő.

Folyton egyeztetek a gyártókkal, beszállítókkal, és az a visszajelzés, hogy őrületesen nagy a meg­rendelésállományuk. A 25 százalékos árnövekedés részben az iparág importkitettségének, az energiaárak megugrásának, a logisztikai-számítási díjemelkedésnek köszönhető. Az állami támogatásoknak, az ötszázalékos áfának köszönhetően az építkezési, beruházási kedv nagyon is megvan – osztotta meg tapasztalatait Pál Balázs. 

Elmondta, az ellátás fennakadásai is a megnövekedett keresletre vezethetők vissza. Több termék, kiegészítő termék előállítása Ukrajnában történt az orosz–ukrán konfliktus előtt, e hiányok pótlását még nem tudta minden gyártó megoldani. 

Örök probléma a szakemberhiány - A Világgazdaság cikke szerint a cégek szeretnének megállapodni a megrendelővel a többletköltségek megosztásán. Az új szerződéseknél beépítik az emelkedő árakat, béreket és a járvány, a háború okozta többletköltségeket. Az év második felétől erősebb piaci versenyre számítanak, ami az éves nyereség csökkenését hozhatja magával. Az ÉVOSZ által megkérdezettek nagy része a tevékenységét leginkább akadályozó tényezőként a szakemberhiányt emelte ki. A válaszadók közel 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik kellő számú és összetételű szakmunkás állománnyal a megrendelések teljesítéséhez. A legnagyobb hiányt a szakipari munkáknál jelezték, de kevés a mérnök is. Az orosz–ukrán háborút a felmérésben részt vevő cégek nyolcvan százaléka jelölte meg akadályként. 

– A gyártók kapacitása a maximum környékén mozog. A vasanyagú termékeknél volt hiány, de már elérhetők azok. Nagy a felvásárlói igény, a szálasanyag-szigetelőknél, illetve a falazó anyagok körében is előfordulnak hiányok. A kisebb külföldi falazóelem-gyártók a múlt év végén nem igazán teljesítettek jól, innen is ered a kerámia-falazóanyagok szállításában csúszás – részletezte a szakember. Kiemelte, a faanyagok ára újra feljebb ment. 

– Talán a legnagyobb arányú áremelkedés a gipszkarton-profiloknál volt. Korábban jelezte is a gyártó, hogy ha biztosítani szeretnénk a kellő készletmennyiséget és az árakat az idei évre, akkor hívjuk le az éves mennyiséget. Ez komoly finanszírozási feladat a kereskedőnek. A harmadik vagy negyedik negyedévben lehetséges megtorpanás az építőipari termelésben, mivel lejárnak az említett támogatási határidők, s az ötszázalékos áfa-kedvezmény. Remélhetőleg a kormány meghosszabbítja, vagy hoz újabb intézkedéseket. De amíg ez nem rajzolódik ki, a beruházóknál, kivitelezőknél elhúzódhat a tervezési szakasz, ez pedig mindig megérződik a piacon – mutatott rá Pál Balázs. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!