Munkanélküliség

2022.04.22. 15:39

Heves megyében is kevesebb az álláskereső, mint egy éve

Márciusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 251,3 ezer álláskeresőt tartott nyilván országosan, ami több mint 52 ezerrel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva.

T. B.

Több mint 11 ezer álláskeresőt regisztráltak

Forrás: Shutterstock

Az állástalanok száma 2021 márciusához képest 17,2 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal lett kevesebb. Megyénkben 11 ezer 713 álláskeresőt regisztráltak, ők 339-cel voltak többen, mint februárban, az egy évvel korábbihoz képest viszont közel 1900-zal csökkent számuk.

A munkanélküliek között 738-an számítottak pályakezdőnek, számuk kevéssel nőtt február után, de éves összehasonlításban bő kétszázzal lett kevesebb. Négyezer-hétszázan több mint egy éve nem találtak maguknak bejelentett állást. A régióban 58 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, 643-mal kevesebbet (a csökkenés Borsodnak köszönhető), mint az előző hónapban és több mint 9300-zal kevesebbet, mint 2021 márciusában. 

A járások közül a füzesabonyi körzetben javult a helyzet, Bélapátfalva, Eger és Hatvan térségében legfeljebb hússzal lett több az álláskereső, a Hevesi járásban több mint kétszázzal, a Pétervásárai járásban bő hetvennel, míg Gyöngyös vidékén több mint hatvannal gyarapodott a munkanélküliek létszáma. 

Az első tavaszi hónapban 147,7 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek majdnem az 53 százaléka álláskeresési ellátásban részesült, a többiek pedig szociális jellegű támogatást kaptak. Az álláskeresők több mint negyven százaléka semmilyen pénzbeli támogatásban nem részesült. Megyénkben több mint hétezer-egyszázan kaptak valamilyen pénzbeli ellátást, háromezren álláskeresési járadékot vagy segélyt, a többiek szociális támogatást. 

Márciusban a nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességhez mért aránya országosan négy százalék, Heves megyében pedig 6,3 százalék volt, míg a régiós átlag 8,1 százalékot tett ki. A megyék között Nógrád és Borsod voltak az utolsó helyezettek, de a Heves megyei munkanélküliségi ráta ezeken kívül továbbra is csak a szabolcsi és a somogyi adatnál volt jobb. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!