Gazdaság

2022.06.19. 06:50

A visszaesés után újra nőtt a nagy Heves megyei cégek árbevétele

Május végéig kell közzétenniük éves beszámolóikat a gazdasági társaságoknak. A megyei nagy cégek többsége eredményes esztendőt zárt 2021-ben.

Tóth Balázs

Az MVM Mátra Energia Zrt. árbevétele szolidan csökkent

Fotó: Czímer Tamás

 A Heves megyei cégek többsége a 2021-es évben már visszatért a 2020-ban elhagyott pályára. A Covid-járvány még mindig befolyásolta működésüket, de már nem voltak akkora leállások, mint a világjárvány első esztendejében, derül ki a cégbeszámolókból. A normál üzleti év szerint működő gazdasági társaságoknak május végéig kellett elektronikusan feltölteniük gazdasági beszámolójukat, ezt majdnem mindegyik Heves megyei nagyvállalat megtette, a legnagyobb árbevételű cégek közül az egyetlen kivétel a Vimpex Drink volt, amely az utóbbi években ősszel adta be a dokumentumot. Tavalyelőtti, 45 milliárd forintos forgalma alapján egyébként a hatodik legnagyobb árbevételű Heves megyei társaságnak számít az italnagykereskedő. 

A legnagyobb Heves megyében működő cég továbbra is a Robert Bosch Elektronika Kft., amelynek forintban számított árbevétele tavaly 647 milliárd forintra nőtt, de még elmaradt a 2019-es szinttől. Tavaly egyébként tavalyelőtthöz képest nem volt akkora az euró és a forint árfolyammozgása, amely jelentősen befolyásolta volna az árbevétel alakulását. A Robert Bosch Automotive Steering Kft. 186,5 milliárdos bevételével megelőzte a ZF Hungária Kft.-t, amelynek tavaly egymilliárd forinttal csökkent árbevétele, így 176,5 milliárddal zárt. A megye három legnagyobb cége tudta csak elérni a százmilliárdos bevételi határt. Mindhárom nagyvállalat pozitív eredménnyel zárta 2021-et, utóbbi két cég tavalyelőtt veszteséget mutatott ki. 

Nőtt a létszám - A legnagyobb huszonhat társaság közül nyolcnál csökkent a foglalkoztatotti létszám, három közülük eltérő üzleti éves. A 2021-es évben jelentősen csökkent az átlagos alkalmazotti létszám a ZF-nél, az MVM Mátra Energiánál és a Ruag Aerostructuresnál is (a három cégnél összesen kétszázzal), a többinél tucatnyi emberrel volt kevesebb munkavállaló. A többi cég 25–400 emberrel bővített. 

Tartotta negyedik helyét az MVM Mátra Energia Zrt., amelynek szolidan csökkent árbevétele, így 74 milliárd forintot könyvelhettek el év végén, s a 2020-as nagy veszteség is eltűnt, pár százmilliós pluszban zárt az erőmű. Az ötödik Apollo Tyres ezúttal tizedével növelte árbevételét, nyeresége is emelkedett, megközelítette a hatmilliárd forintot. Az LKH Leoni bevételei 2020-ban nagyot estek vissza, most azonban újra kiugrottak az eladásai, 20,5 milliárd forinttal növelte forgalmát a cég, ennél nagyobb bevételnövekedést a megyében csak a három Bosch-leányvállalat mutatott föl. A kábelgyártó a 44 milliárdos árbevételből bő félmilliárdos nyereséget realizált. 

Húsz-negyven milliárd forint közötti árbevételű vállalkozásból öt akadt a megyében, az Automotive Steering Column, a Johnson Electric Hatvan, az Emerson Automation FCP, a Viresol és a He-Do Kft. A Johnson eltérő üzleti év szerint gazdálkodik, a társaság 2020 utolsó nyolc és 2021 első négy hónapjában az előző üzleti évhez képest egymilliárd forinttal kevesebb bevételt ért el, de nyereséges maradt. A többi cég 7–22,5 milliárd forinttal növelte forgalmát, de sem a Bosch cég, sem a Viresol nem volt nyereséges, míg azonban előbbi minimálisra csökkentette veszteségét, a keményítőgyár kétmilliárd forinttal növelte mínuszát. 

Nyolc társaság tartozott a 10–20 milliárd forint árbevételű körbe, nagyot (10–13 milliárd forintot) ugrott a Ruag Aerostructures, a Magnetec-Ungarn és a Giant Gyártó Hungary árbevétele is. A Magnetec megkezdte egyes tevékenységei áttelepítését Moldovába, míg a kerékpárgyártónál felfutott a termelés és megnégyszereződött a bevétel. Jó évet zárt a Horváth Rudolf Intertransport, a Pikopack, a Ruag Ammotec és a Magyar Hús is, illetve az eltérő üzleti évű DS Smith Füzesabony is 2,3 milliárdos bevételnövekedésről adott számot. Mindegyik cég eredményesen gazdálkodott, bár a Giant mérlege éppen pozitív, a többi pedig 150–900 milliós adózott eredményt ért el.

A 9–10 milliárd bevétel közötti cégek közé tartozott a Bumjin Electronics, a Vamav, az SBS, a Stanley Electric, a Geosol és az Eurocircuits, ezek közül a Vamav és a Stanley is eltérő üzleti éves, s eredményük is csökkent az előző évhez képest, de csak utóbbi zárt szolid veszteséggel, a többi társaság nyereséget termelt. 
 

A Top10 cég árbevétele és eredménye
CégnévÁrbevétel (milliárd Ft)Adózott eredmény (milliárd Ft) 
Robert Bosch Elektronika Kft. 646,792 12,924
RB Automotive Steering Kft. 186,52 1,705
ZF Hungária Kft. 176,523 2,558
MVM  Mátra Energia Zrt. 74,032 0,688
Apollo Tyres Hungary Kft. 54,296 5,859
LKH  Leoni Kft. 44,035 0,573
Automotive  Steering Column 35,9 -0,321
Johnson  Electric Hatvan 34,22 1,113
Emerson  Automation FCP28 0,877
Vimpex Drink??
 Forrás: cégbeszámolók 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!