Fejlesztés

2022.07.26. 21:53

Hungarocellt is gyártanak majd Kálban

A fűtési költségek növekedése miatt több energiatakarékossági beruházásra, a kereslet növekedésére számít a Masterplast.

T. B.

A Kádár-kockák szigetelése is hasznos lehet

Forrás: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Bővíti káli gyárát a Masterplast. A tőzsdei társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé közleményét arról, hogy a cég új polisztirol (hungarocell) gyártó üzemegységet létesít. Eszerint a Masterplast Nyrt. a következő hőszigetelőanyag gyárát Kálban működő gyártóbázisán alakítja ki. A társaság megítélése szerint az épületek tömeges energetikai felújítása megkerülhetetlenné vált az európai energiakrízis következtében, ami jelentősen bővíteni fogja a hőszigetelő termékek iránti keresletet.

Közleményük szerint a korszerű technológiával felszerelt gyár képes lesz a cég teljes polisztirol hőszigetelő termékszortimentjének előállítására, évente 300 ezer köbméteres mennyiség kibocsátását tervezik. A 2,1 millió euró értékű beruházás finanszírozását saját anyagi forrásaiból valósítják meg, amellyel mintegy 40 százalékkal növelik meg a jelenlegi kibocsátási képességüket. Mint írták, jelentős gyártói tudással és tapasztalattal rendelkeznek a polisztirol hőszigetelő anyagok előállításában, amire támaszkodva gyorsan, néhány hónap leforgása alatt megvalósítható a fejlesztés. A tervek szerint 2023 első negyedévében kezdi meg működését az új üzem, amely elsősorban a magyar és a szlovák piac hatékony ellátásában fog szerepet játszani.

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a társaság honlapján azt írta, a mostani európai energiakrízis mindenkit ráébresztett arra, hogy az épületek fenntartási költségeit csökkenteni leginkább azzal az energiával lehet, amit nem használunk el. Az épületek energetikai felújításában óriási megtakarítási potenciál van, Magyarországon a teljes épületállomány közel 70 százaléka szigeteletlen, vagy gyengén szigetelt. Egy tipikus „Kádár Kocka” esetében egy jó termikus burok azonnal, akár 50 százalékkal tudja csökkenteni az épület energiaigényét, amivel valós megoldást kínál a rezsiköltségek elszállása ellen. A várhatóan év végén kifutó 3+3 milliós lakásfelújítási támogatás miatt erős második félévet várunk a szigetelési piacon, jelentősen megnőtt az érdeklődők száma. A több, mint hétszeres lakossági és kisvállalkozói piaci gázárak mellett nem kérdés, hogy aki megteheti, az szigetelni fog. Figyelembe véve a korszerűsítésre szoruló épületállomány magas számát, a szakmai szervezetekkel egyetértésben szükségesnek látnának egy célzottan energiahatékonyságot javító állami támogatási program elindítását.

Kálban egyebek közt polietilén habfóliákat, szárazépítészeti profilokat, üvegszövet hálókat gyárt a cégcsoporthoz tartozó Masterfoam Kft és a Masterprofil Kft. A Masterfoam tavaly 1,607 milliárd forintos forgalom (ebből egymilliárd forint volt belföldi értékesítés) mellett 7,75 millió forint adózott eredményt ért el, a cég árbevétele 350 millió forinttal nőtt egy év alatt. A Masterfoam Kft. tavalyi nettó árbevétele az előző évinél 800 millió forinttal magasabb, 1,855 milliárd forint volt, amelyből 1,151 milliárd származott belföldi értékesítésből. A cég adózott eredménye 215,8 millió forint volt. A két társaság közül a Masterfoam 69, a Masterprofil 18 embernek adott munkát 2021-ben.

Nemrég a Világgazdaság írt arról, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata az energetikai korszerűsítések berobbanására számít az emelkedő rezsiárak miatt. Egy javaslatcsomagot is kidolgoztak a Kádár-kocka típusú házak energia-fogyasztásának csökkentésére. Az ötletgazdák szerint még az idén akár 25 ezer családi ház korszerűsítése megvalósulhatna, ehhez a hazai építőanyag gyártó és kivitelező kapacitás is rendelkezésre áll.

Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozata elnöke, a Masterplast Nyrt. elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a részletes anyagban egy tipikus, 9-szer 9 méteres Kádár-kockát modelleztek, amelynek termikus burkát a lábazat, a homlokzat és a padlás hőszigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók - ajtók és külső ablakok - háromrétegű üvegezésű, műanyagra történő cseréjével hozzák létre. A teljes beruházás jelenlegi átlagos piaci árakkal számolva ötmillió forint plusz áfa értékben megvalósítható. Szerinte az energiaválságra adható legjobb válasz a fogyasztás csökkentése, amit leggyorsabban az épületállomány szigetelésével lehet elérni.

Ezzel azok a fogyasztók is komoly, hét-nyolc év alatt megtérülő beruházást tudnak megvalósítani, akik teljes mértékben a rezsivédett körbe tartoznak. Akik pedig a fogyasztásuk feléért már piaci árat fizetnek majd, ők már öt év alatt megtakarítják a termikus burokra költött pénzt a csökkenő fogyasztás révén.

Tibor Dávid szerint a magyar épületállomány 70 százaléka vagy nem, vagy gyengén szigetelt, az elfolyó energiákat ugyanúgy közös pénzből finanszírozza a magyar költségvetés, mint a rezsicsökkentést. Az energiaigények csökkentése a legfontosabb ügyek közé emelkedett, a gyorsaság és a nagy lépték pedig makrogazdasági szintű kérdéssé vált.

A szakemberek szerint vannak, akik eddig is megtehették volna, de nem tették energia-hatékonyabbá otthonukat, s vannak, akik otthonfelújítási támogatásra jogosultak, de eddig nem éltek vele. Ők az utolsó pillanatban még léphetnek. A szakmai szervezetek már régóta lobbiznak azért is, hogy az év végén lejáró állami támogatási programot energiafogyasztást mérséklő beruházásokra hosszabbítsák meg. Emellett szükségesnek tartják, hogy kifejezetten az energiahatékonyságot javító beruházásokra szülessen egy önálló új program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!