Sajtótájékoztató

2022.11.04. 14:00

Az Észak-magyarországi régió embere sohasem távolodott el a tűzifától

Dr. Pajtók Gábor, Eger és térségének országgyűlési képviselője, valamint Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a tűzifaprogramról, majd a honatya a tehermentesítő út – ahogyan a megyeszékhelyen emlegetik, az elkerülő út – építésének pillanatnyi állásáról szólt.

Sike Sándor

Dr. Pajtók Gábor (balra) és Dobre-Kecsmár Csaba a tájékoztatón

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Egererdő Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogyan valósítja meg a gazdasági társaság a két kiemelt kormányzati tűzifaprogramot. Dobre-Kecsmár Csaba egyebek között jelezte, hogy a hatósági áras értékesítésről szeptember 18-án tett bejelentést Nagy István agrárminiszter. Ennek lényege, hogy az arra jogosultak maximált áron – a keménytörzsűeket 30 ezer, míg a lágyat 19 ezer forintért köbméterenként – vásárolhatnak téli tüzelőt, 10 köbméter mennyiséghatárig.

– A vásárlás regisztrációval indul. Ennek az adminisztrációs lépésnek része az is, hogy kiszűrni hivatott azokat, akik május 1-je után vásároltak már. Az ő esetükben a megvett mennyiség beleszámít az összesen  igényelhető 10 köbméterbe. A sikeres regisztrációt követően a részvénytársaságunk a kiszállítás sorrendjéről értesíti az ügyfeleket – fejtette ki a vezérigazgató.

Az Egererdő vezetője azt is tudatta, hogy a hazaszállításról mindenkinek magának kell gondoskodnia. Ők annyiban tudnak ebben segítséget nyújtani, hogy a velük szerződéses kapcsolatban álló fuvarozók elérhetőségét megadják az ügyfeleknek.

– Negyvennyolcezer köbméter tűzifára érkezett igény, ami azt jelenti, hogy közel ötezer ügyfélkapcsolatot létesítettünk – tette hozzá Dobre-Kecsmár Csaba. – Ez a normál időkben megszokottnak a két, két és félszerese. Egész évben igen magas volt a kereslet, ami adódik abból, hogy a lakosság egyfajta pánikhangulatban van a háború következtében előállt energiaválság miatt. De már a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően is fogyott 8000 köbméter.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet a helyzettel visszaélő csalókra is. Azt tanácsolta, nagyon körültekintően meg kell nézni, hogy honnan származik a megvételre kínált termék, számlát is kérjünk, illetve az online vásárlásoknál nézzük meg, hogy az eladó rendelkezik-e EU TR technikai azonosítóval.

Ami pedig a szociális tűzifát illeti: közel 90 önkormányzat 14 ezer köbméter fára jogosult a részvénytársaság működési területén. A korábban szerződött önkormányzatok számára már elindították a kiszállítást és december végére a jogosultak kétharmada megkapja a szociális tűzifát, a jogszabályi határidőig, február 15-ig pedig mindenhová eljut.

Dr. Pajtók Gábor azt emelte ki a szociális tűzifa kapcsán, hogy Egerben és térségében minden pályázó nyert. Emlékeztetett arra, hogy ebben a támogatási formában az ötezres lélekszámot meg nem haladó településeken élők részesülhetnek.

– Több mint 1700 nehézsorsú családon segít a kormányzat képviselői térségemben 76 millió forint összegben. A legrászorultabban jutnak ilyen módon tűzifához – mondta az országgyűlési képviselő.

A honatya beszélt arról is, hogy a térségében a legtöbb önkormányzati testület meghozta a szükséges döntéseket az ügyben. Tudni lehet, hogy kik és milyen feltételekkel részesülhetnek ebben a kormányzati támogatásban.

– Az önkormányzatok nevében is köszönetet mondok az Egererdő Zrt.-nek a hozzáállásáért, magam pedig az önkormányzatoknak a körültekintő intézkedésekért – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzott kérdésekre adott válaszokból kiderült: az észak-magyarországi régióban a lakosság korábban sem távolodott el a tűzifától. A most ígénylők 80 százaléka már a jövő évi kerete terhére rendel. A fuvardíj növekedéséről a céggel kapcsolatban lévő fuvarosoktól vannak információik, s ennek alapján a drágulás 50 százalék körüli, ami az üzemanyag drágulásával egyezik meg. Darabolt tűzifát továbbra is értékesítenek, de azt piaci áron. A kormányrendelet értelmében a hatósági áras termék egy méteres, illetve annak szorzatai – kettő és három – méretben értékesíthetők.

A sajtótájékoztatón dr. Pajtók Gábor bejelentést tett az egri tehermentesítő út helyzetéről is. Az országgyűlési képviselő szerint ez az út nem csak az egrieket, hanem a megyeszékhellyel szomszédos több település lakói számára is fontos.

– Köszönettel tartozunk azoknak az egri polgároknak, akik észrevételt tettek a tehermentesítő út nyomvonalával, az esetleges problémákkal kapcsolatban. Ezeket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakemberei kiértékelték, figyelembe vették. Olyan nyomvonalat sikerült végül kialakítani, ami minden korábbi problémát kiküszöböl – jelentette ki a honatya.

Pajtók Gábor kifejezte meggyőződését, hogy a továbbiakban mindenkinek a saját területén kell tennie a dolgát, s nincs értelme a feszültségkeltésnek. Novemberben lesz egy egyeztető fórum a NIF felelős képviselői és a környék települései pogármestereinek részvételével, már az új nyomvonalról. Ezt követően elkészülhetnek a környezettanulmányok.

– Remélem Eger önkormányzata is haladéktalanul megteszi a hatósági lépéseket, s akkor jó eséllyel 2024-ben megtörténhet a kivitelező kiválasztása. Az ügyben bírom Lázár János, építési és beruházási miniszter támogatását is – fogalmazott Eger és térsége országgyűlési képviselője.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!