Fórum

2023.01.25. 13:30

A gazdaság reorganizációjára van szükség – hangzott el a vármegyei gazdasági évnyitón

Az energiaválsággal, az esetleges alapanyaghiánnyal, a kevés szabad munkaerő kihívásával is meg kell küzdeni a következő években.

T. B.

Illusztráció

Forrás: Komka Péter/MTI

Gazdasági évnyitót tartott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK). Az ünnepségnek ezúttal a kétútközi Graefl Major adott otthont.

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke köszöntőjében történeti érdekességet elevenített föl a helyszínről, illetve Pál fordulására utalva abban bízott, hogy jó termés lesz, illetve reményét fejezte ki, hogy a gazdasági szereplőknek is jó évük lesz, kedvezőre fordulnak a dolgok.

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója a hazai energiapolitikáról adott elő. Szerinte hangsúlyos lesz az energiakérdés a következő években, előtérbe kerül a klímavédelem, sok téren előnybe kerülnek azok, akik valóban hiteles stratégiát folytatnak, nem marketinget. Innováció várható ezen a téren, de gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni. A stratégiát mindig meg kell újítani, Magyarországon nő a megújuló energiák részaránya, de a nukleáris kapacitást meg kell őrizni, a lignit alapú termelés pedig 2030 után biztosan megszűnik. Tenni kell a gázfüggéssel szemben, de a gázra minden termelési szinten szükség lesz, a távhőben is, de csökkenő részarányban. Az országnak szüksége lesz saját energiatermelésre.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a hazai gazdaság múlt évéről adott áttekintést, s kifejtette, idén kis növekedéssel lehet számolni, illetve azzal, hogy az infláció az első félévben ér a csúcsra, s nem számít idén uniós forrásokra. Marad a nagy munkaerő kereslet, lehet alapanyag- és nyersanyaghiány. Az energiaárak magasak maradnak, de kevésbé, mint 2022-ben, a cégek energiaköltségei pedig akár a 2021-es szintre is csökkenhetnek az időközben bevezetett optimalizálásoknak köszönhetően. Beszélt a Széchenyi Kártya jelentőségéről a hitelpiac szűkülése miatt, illetve a Baross Gábor Hitelprogramról is. Kifejtette, a folyamatban lévő tűzoltás után a gazdaság reorganizációjára van szükség, ezt sok cég megtette, aki beruház, az előnybe kerül.

A rendezvényen kamarai díjakat is átadtak. Heves Megye Gazdaságáért díjat kapott a bélapátfalvi Tometh Kft. és a sarudi Élményfalu Kft. Heves Megye Innovatőre díjban részesült a Graefl Major Kétútköz. Kamarai Munkáért Díjat vehetett át Kalmárné Nagy Ildikó fodrász, az SZ-2000 Audit Bt., a Hevesgép Kft., valamint munkatársunk, Kiss Barnabás, illetve a Hungarotech 2000 Kft. Heves Megye Szakképzéséért díjat kapott Mezriczky Attila (Robert Bosch Elektronika), Kis Károlyné és Varga Tamás (MVM Mátra), Bozsóné Szabó Ágnes és Burai György (Bornemissza Gergely Technikum), Szabados Gyula (Március 15. Gimnázium). Zöld Gazdaságért díj Dekarbonizációs díját vehette át az Axis Bentonit Kft., a TaGa Mérnöki Kft., az Agriapipe Kft., a Mádava Góvinda Kft., a Tisza-tavi Ökocentrum, valamint a Radír Reklám.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!