Lehetőségek

2023.02.16. 07:00

Hatvan és térsége speciális helyzetben van az ingatlanpiacon

Az ingatlanpiac már nem ugyanaz, mint az elmúlt négy-öt évben, mert megváltozott a kereslet.

Szabó István

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A világgazdasági krízis okozta infláció, a háborús konfliktusok, valamint az ezekre adott különböző gazdasági és pénzügyi beavatkozások a hazai ingatlanpiacot is jelentősen érintették. Tóth Zoltán, a gyöngyösi Tóthhouse ingatlaniroda tulajdonosa arról beszélt portálunknak, hogy 2022 nagyon vegyes év volt. 

– Mozgalmas éven vagyunk túl. A 2022-es év végével lezárult a hiteltörlesztési moratórium. Igaz, 2021 őszétől már csak különösen indokolt esetekben lehetett vele élni: például, ha valaki nyugdíjas, vagy több gyermeket nevel, vagy közfoglalkoztatott. Az most dől majd el, hogy ezeknek a családoknak az élethelyzete lehetővé teszi-e a hiteltörlesztést. Azt lehet mondani, hogy a kamatok majdnem stabilizálódtak, esetleg minimálisan kell többet fizetni. Inkább a törlesztési futamidő az, ami meghosszabbodott. Régebben a svájci frank alapú hitel kamata volt hasonló hatással az ingatlanpiacra, amikor a törlesztőrészlet többszörösét kellett visszafizetni. Minden második-harmadik eladásnak ez volt 2019-20-ig az egyik mozgatórugója. Napjainkban már vannak, akik más élethelyzetbe kerültek, például elvesztették a munkahelyüket, emiatt nem tudtak fizetni. A másik probléma a rezsi megnövekedése, amelyet igazából most tapasztalunk meg a tél során. Igaz egyelőre még egy enyhe télről beszélhetünk, de így is lehet látni, hogy egy nagy ingatlannál akár százezres tételekről is beszélhetünk a számlák esetében. Már látható a piacon, hogy emiatt is adnak el ingatlanokat. Vélhetően ez év első felében alakult ki, hogy ki az, aki fenn tudja tartani a jelenlegi ingatlanát, és ki az, akinek kisebbre kell váltania – részletezte Tóth Zoltán.

A szakértő elmondta, hogy az ingatlanpiacot több tényező alakítja. Függ attól, hogy kormányzatilag vannak-e családtámogatások, milyenek a hiteltörlesztés feltételei, a kamatok, de emellett befolyásolják a különböző élethelyzetek, de akár az ingatlan mikrokörnyezete is, ami hat az ingatlan árazására. 

– Az árak tavaly még stabilnak voltak mondhatóak, de az év vége felé már érezhető volt az árcsökkenés. Nyárig növekvő folyamatot tapasztaltunk, de a lakáskölcsönök megnövekedett törlesztőrészlete változást okozott. Egy lakáskölcsön kamata most 8-10 százalék között mozog, ez nem vonzó a korábbi 3-5 százalék körüli kamathoz képest. A hitelből vásárló ügyfelek nagy része így kikerült a piacról. Akinek nem muszáj, az most nem akar hitelt fölvenni. A rezsiváltozások még nem okoztak nagy mozgást a piacon, most a kivárás a jellemző. Akik viszont már váltottak, például az élethelyzetük megváltozása okán, azok a kisebb ingatlanokat keresték. Lakásoknál a tipikus kereslet a másfél-két szobás lakásra irányult. A háromszobás, vagy nagyobb méretű lakásokra kisebb volt az igény, kivéve a nagycsaládosokat. A családi támogatások egyébként 2023-ban szinte teljes mértékben folytatódnak, egyedül az otthonfelújítási támogatás az, amely kikerült a lehetőségek tárából. A családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok, vagy a babaváró hitel eddig is az ingatlanpiac részleges mozgatói voltak, ezekkel még élni fognak az ügyfelek – összegezte Tóth Zoltán.

Az ingatlanszakértő arról is beszélt, hogy egy ingatlan árát alapvetően befolyásolja az, hogy az eladó és a vásárló ellenérdekelt felek. 

– A kiindulási pont az, hogy az ingatlant mennyiért hirdeti az adott személy. Persze, azt bármennyiért teheti, de a reális árazás nagyon eltérő. Akad, aki hallomásból, vagy a szomszéd megkérdezése után jelöl meg egy vételárat. Nem lehet tudni azonban, valósak-e a kapott az adatok, ezért ez a módszer sokszor vezet túlárazáshoz. A támogatások, a kedvező kamatok miatt korábban a túlárazott ingatlanokra is sokszor volt kereslet. Ez azonban már egyre inkább csökkenőben van, minél reálisabb áron próbálják az emberek az ingatlanokat megvásárolni. Az eladó és a vevő közötti alku nagyban függ attól, kinek milyen az élethelyzete. Ha valakinek nagyon sürgős az adásvétel nyélbe ütése, az logikusan nagyobb mértékben enged. Ha valaki például egy örökölt ingatlant árul, azaz van hol laknia, az ráér az eladással, és az általa elképzelt árat igyekszik érvényesíteni. Az ingatlanpiac már nem ugyanaz, mint az elmúlt 4-5 évben, megváltozott az ingatlanok iránti kereslet. Ezzel együtt idén is 90-100 ezer ingatlaneladás várható, tehát a rosszabb a piaci környezetben is elkelnek az ingatlanok, de azt, hogy a már említett fél évnyi kivárási időszak után milyen árak várhatóak, még nehéz megjósolni – foglalta össze Tóth Zoltán.

Az ingatlanszakértő érdekességként elmondta, hogy megyénken belül Hatvan és térsége speciális helyzetben van.

– Ezt a környéket még akár Budapest agglomerációjának is nevezhetjük a főváros gyors elérhetősége miatt. A Budapestről kiköltözők gyakran vásárolnak átlagosan 25-30 millióért ingatlant errefelé. Az nyilván pénztárcafüggő, kinek mi az olcsó, és mi a drága, de Budapesthez, illetve Pest megyéhez képes jobb árban vannak itt az ingatlanok, s az ipar kiépülésével az itt dolgozók körében a kereslet is jelentős – tette hozzá Tóth Zoltán.
 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!