Szárazság

2023.03.09. 06:50

A földeken leginkább az aszály aratott 2022-ben Hevesben

A harmadával, de akár a felével is csökkent a szántóföldi növények hozama megyénkben a tavalyi aszály következtében. A hevesi terméseredményeket sok esetben csak Jász-Nagykun-Szolnok múlta alul.

A rendkívüli szárazság miatt 2022-ben a főbb szántóföldi növények termése jelentősen elmaradt az előző évitől, írta a KSH. Árpából tizedével, a legnagyobb mennyiségben betakarított búzából 21 százalékkal, az aszálynak leginkább kitett kukoricából 57 százalékkal kevesebbet arattak országosan. A napraforgó hozama termőterületének bővülése ellenére 29 százalékkal, a korábbinál kisebb területen termesztett repcéé 31 százalékkal csökkent. A terméskiesés és az ellátási bizonytalanság hatására a felvásárlási árak rekordszintre emelkedtek.

A KSH elemzése szerint a hazai mezőgazdaság termelési szerkezete a szántóföldi növénytermesztés irányába tolódott el. Az ágazat ezáltal rendkívül érzékeny az egyre gyakoribb időjárási szélsőségekre. A tavalyi esztendő pedig rendkívül száraz volt a korábbi évekhez viszonyítva, és sajnos a jövőben gyakrabban előfordulhatnak hasonló időszakok, újra kell tehát gondolni a termelési szerkezetet és technológiákat.

Az augusztus középéig tartó, szinte csapadékmentes időjárás, valamint a többszöri hőhullám a búza esetében ötödével kisebb termést hozott, Heves megyében azonban ennél is nagyobb volt a kiesés. Az előző évekhez hasonló volt a vetésterület (bár 2021-ben hétezer hektárral kisebb területen arattak), az átlagtermés azonban alig haladta meg a 3,2 tonnát, ami tíz éves mélypont. A 2018-2021-es időszakban negyven százalékkal több búza termett Hevesben, mint tavaly. Hevesnél csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt rosszabb a terméseredmény. 2022 első 11 hónapjában 18 százalékkal kevesebb búzát vásároltak fel a termelőktől Magyarországon, mint 2021 hasonló időszakában. A felvásárlási ár azonban tonnánként 129 ezer forint volt, ami 83 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ebben szerepe volt Oroszország Ukrajna elleni háborújának, valamint a költségek növekedésének, a gyenge forintnak is.

2022-ben a kukorica betakarított területe az előző évihez képest több mint 22 százalékkal soha nem látott mértékre (820 ezer hektárra) zsugorodott. A vetésterület (983 ezer hektár) kismértékű csökkenése mellett szerepet játszott ebben az is, hogy a szárazság okozta rossz növényfejlődés és a kedvezőtlen terméskilátások miatt sok esetben a zöld betakarítás vagy a betárcsázás mellett döntöttek a gazdák. A 3,4 tonnás termésátlag a 2021. évihez viszonyítva 44, az utolsó öt év átlagához képest 55 százalékkal kisebb. Ilyen alacsony hozamra több mint ötven éve nem volt példa. Heves megyében a betakarított terület a 2021-eshez képest majdnem ötezer hektárral csökkent, de a megelőző években a tavalyihoz hasonló volt (igaz, korábban 12-15 ezer hektárnyit vetettek). A termésátlag mindössze másfél tonna volt, ami negyede, ötöde a korábbi évekének, de még ennél is volt gyengébb eredmény három megyében. Országosan a felvásárolt kukorica mennyisége majdnem 40 százalékkal csökkent, az árak 55 százalékkal mentek föl.

A tavalyi évben 682 ezer hektárra nőtt a napraforgó területe Magyarországon, ellenben az olajnövényből az előző évinél 29 százalékkal kevesebbet takarítottak be, a hektáronkénti átlaghozam 1,8 tonna volt, az ára pedig a felével nőtt (269 ezer forint tonnánként). Megyénkben ugyan a 2021-es évihez képest kicsit kevesebb, 33 ezer hektárnyi területen volt betakarítás, de az előző évek átlagánál többen bíztak a terményben. Az átlagtermés viszont a korábbiak fele, 1,4 tonna volt hektáronként.

2022-ben negyedével 203 ezer hektárra csökkent a repce betakarított területe, a 2,5 tonna hektáronkénti termésátlag az előző évitől 12, a 2017–2021-es évek átlagától közel 16 százalékkal maradt el. Hevesben a betakarított terület az előző évekhez képest kevesebb mint a felére, ötezer hektárra esett vissza, az átlaghozam viszont megközelítette a két tonnát, ami egyharmados csökkenést jelentett. A repce ára 62 százalékkal 283 ezerre emelkedett tonnánként.

Az aszály nem kímélt más szántóföldi növényeket sem, őszi árpát nagyobb területen (11 ezer hektáron) termesztettek Hevesben, mint korábban, de a kevesebb mint négy tonnás átlagtermés kétharmada az előző évieknek. A tavaszi árpa visszaszorulóban van Hevesben, s országosan a leggyengébb eredményt, 1,7 tonnát produkált hektáronként. Hasonló volt a helyzet a rozzsal is, míg a zab termésterülete töredékére esett vissza, a 2,1 tonnás átlagtermés is a gyengébbek közé tartozott. 

A tritikálé vetésterülete kicsit gyarapodott Hevesben, a 3,27 tonnás átlagnál hat megyében mértek kevesebbet. Jobb éve volt a krumplinak, amelyet ugyan csak hatvan hektáron termesztettek Hevesben, de a 18,4 tonnás átlagtermés nem marad el jelentősen a korábbi évekétől és országosan is közepesnek volt mondható. Magyarországon évek óta kevesebb burgonyát termesztenek, a termőterület-csökkenés és az aszály együttesen az eddigi legalacsonyabb, 194 ezer tonnás termésmennyiséget eredményezte a legrégebbi,1921 évben feljegyzett adatok óta. A felvásárlási ára negyedével emelkedett.

A tömegtakarmányok közül a silókukorica betakarított területe szinten maradt Hevesben, a hektáronkénti betakarított mennyiség a harmada, 9,4 tonna volt a korábbiaknak, ezt csak a szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok megye múlta alul, mint jó pár más termény esetében. A lucernás terület nyolcezer hektárról 5,4 ezer hektárra olvadt, a betakarított mennyiség harmadával 2,22 tonnára mérséklődött.

Kiemelt képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!