Böngésző

2023.04.03. 17:30

Ezekben az utcákban a legolcsóbbak a lakások Egerben

Tavaly megközelítette a félmilliót az egri ingatlanok négyzetméterára, de néhány utcában feleannyiért is lehetett lakást vásárolni.

Tóth Balázs

A legdrágábbak után a legolcsóbb egri utcákat is kiválogatta a KSH statisztikája alapján a Pénzcentrum. Egerben is komoly szórás van a lakásárakban, a legolcsóbb környékeken pedig a négyzetméterárak a 400 ezer forintot sem érik el, néhol pedig 300 ezer forint alatt maradnak az árak.

A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 467 ezer 347 forintot kértek Egerben egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és a tranzakciószámokban is. A Pénzcentrum és az ELTINGA által összeállított adatsorból kiderül, a tavalyi második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 479 ezer 180 forintért (258 tranzakció alapján), míg a panellakások 399 ezer 335 forintos fajlagos áron (27 tranzakció) keltek el Egerben; a családi házakért pedig 426 ezer 793 forintot kértek (30 adás-vétel) a tulajdonosaik négyzetméterenként Heves megye székhelyén.

Léteznek azonban városrész-, sőt, utcaszintű adatok is, pedig ez alapján nagyobb eltérések figyelhetőek meg az egyes helyszínek között. Igaz, torzíthatja az adott évben történt adás-vételek száma, az egyes ingatlanok kiugróan jó, vagy éppen rossz állapota, de döntő lehet egy-egy eladás szempontjából annak sürgőssége, kényszere is. Utcaszintű adatok is megtalálhatóak a KSH „Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021” című kiadványában, amely tehát azt mutatja, 2021-ben melyek voltak a legolcsóbb, vagy legdrágább egri utcák, az ebben jelzett értékek némileg eltértek a 2022-es adatoktól. Bár talán azt várná az ember, a legkedvezőbb árú utcák között nincsenek ott például a Szala városrész utcái, illetve más, leromlott állapotú területek.

Van viszont két utca a Bervából, több a Felsővárosból, kettő a Lajosvárosból és két családi házas utcácska a Sas út és Külsősor utca közötti területről. Vannak kifejezetten lakótelepi övezetek, de családi házas utcák is a legolcsóbbak között. Szerepel például a listán az átmenő forgalomtól sújtott Egri utca Felnémetről, de a Széchenyi utca is, amelynek csak egy része a megyeszékhely sétálóutcája, de több társasház és egyéni, földszintes lakás is található az utca autós részén is. Az adatsor szerint találhatóak viszonylag kedvező árú otthonok a kórház közeli zegzugos részen is.

Bár Eger olcsóbb Győrnél és Debrecennél, az említett megyeszékhelyeken is vannak hasonló árfekvésű utcák, mint Egerben, bár például Debrecenben a legkedvezőbb árú utcák teteje már meghaladja a 400 ezer forintos átlagos négyzetméterárat. Viszont például Szolnok általánosságban véve is olcsóbb Egernél és a legolcsóbb utcákban is ötven-százezer forinttal alacsonyabbak a négyzetméterárak, mint Eger "legdiszkontosabb" területein.

Íme a legolcsóbb helyek Egerben

Egri út  (228 ezer forint/nm)

Keglevich Miklós utca (238 ezer forint/nm)

Servita utca (268 ezer forint/nm)

I.sz. lakótelep utca (275 ezer forint/nm)

Töviskes tér (285 ezer forint/nm)

Hársfa utca (294 ezer forint/nm)

Faiskola utca (306 ezer forint/nm)

Olasz utca (306 ezer forint/nm)

Malomárok utca (312 ezer forint/nm)

Bartók Béla tér (313 ezer forint/nm)

Bükk sétány (322 ezer forint/nm)

Kallómalom utca (322 ezer forint/nm)

Cifrakapu utca (328 ezer forint/nm)

II. Rákóczi Ferenc utca (328 ezer forint/nm)

Vallon utca (336 ezer forint/nm)

Hősök utca (338 ezer forint/nm)

Széchenyi István utca (343 ezer forint/nm)

Vízimolnár utca (343 ezer forint/nm)

Puky Miklós utca (346 ezer forint/nm)

Kolozsvári utca (348 ezer forint/nm)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!