Lakáspiac

2023.03.07. 10:00

Újra csak drágábban lehet lakást bérelni Heves vármegyében

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az elemzésből kiderül, hogy Heves vármegyében és a környékén hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér.

M. H.

Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.

 

Városonként változó, mennyiért vehetünk ki lakást
Forrás: Ingatlan.com

A hosszú távú adatokból látható, hogy a Heves vármegyét magában foglaló észak-magyarországi régióban egy év alatt 11,3 százalékkal, 2015-höz képest pedig 99,7 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek.

Az elemzés konkrét adatokon keresztül mutatja be a vármegye jelenlegi – február végi – albérletpiaci helyzetét. A teljes kínálatban több mint 150 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 5 százalékos növekedést jelent. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 110 ezer forintot tett ki.

A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a megyeszékhelyen átlagban 120 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Gyöngyösön 100 ezer forint, Hatvanban pedig 150 ezer forint volt ugyanez.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrás Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában