Hirdetés

2022.12.21. 11:02

Árcsökkenés a lakáspiacon

Merre tart a lakáspiac? Érdemes-e a jelenlegi gazdasági helyzetben eladni vagy vásárolni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Kovács Zoltánnal, a BUMM Ingatlan Eger vezető ingatlanreferensével, aki már közel 25 éve dolgozik - korábban a Reál Ingatlaniroda tulajdonosaként - közvetítőként és értékbecslőként.

- Mi jellemzi most, 2022 végén a lakáspiaci helyzetet?

- Stagnálás, óvatosság és árcsökkenés. Az emberek most kevésbé mernek vásárolni, illetve eladni, keresleti és kínálati oldalon is visszaesést tapasztalunk. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy érdemes értékesíteni, de alkalmazkodni kell a reális piaci értékekhez.

 

- Ez mit jelent pontosan?

- Az év első felében még folytatódott a lakáspiac drágulása, de a folyamatos emelkedés már erősen csökkentette a vásárlói kedvet, a vevők már nem is az ingatlanok reál értéket fizették meg. Az év második felétől viszont csökkenni kezdtek a lakásárak. Az inflációra nem tudunk hatni, ez rányomta a bélyegét az ingatlanpiacra is. Az értékesítés viszont nem áll meg, de a jelenlegi piaci körülmények között újra kell gondolni az árakat. A kisebb, egy-másfél szobás, kevesebb rezsiköltséggel rendelkező, jobban keresett lakások ára átlagosan 15-20 százalékkal lett olcsóbb, a nagyobb ingatlanoknál nem ritka a 30-40 százalékos árcsökkenés. Főképp a rossz energiahatékonyságú ingatlanok esetében várható nagyobb árcsökkenés. Változásra várni nem igazán érdemes, mert úgy látjuk, az árcsökkenés jövőre is megmarad, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezzel a csökkenéssel érték el az ingatlanok a reális piaci értéküket.

- Önök milyen segítséget tudnak nyújtani?

- Mindenképp érdemes szakemberhez fordulni akár az értékesítésnél, a bérbe adásnál, vagy a vásárlásnál. Széles körű szolgáltatást nyújtunk az árazástól az ingatlan hatékony marketingjén keresztül az értékesítésig, vásárlásnál az igényfelméréstől az otthonhoz jutásig. Munkatársainkkal ügyfélbarát szemlélettel dolgozunk, arra fókuszálunk, hogy az embert helyezzük a középpontba, és nem ingatlant értékesítünk, hanem otthont. Tisztában vagyunk azzal, hogy rendkívül fontos döntést kell meghozniuk az ügyfeleknek, épp ezért irodánk filozófiája a bizalomra és a tisztességre épül. Mindenkit egyénileg kezelünk, személyre szabott tanácsokat adunk, hogy segítsünk az ingatlanokkal kapcsolatos döntések meghozatalában.

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában