Fafeldolgozás

2023.04.17. 08:50

Nincsen nagy mozgás a faiparban Hevesben

Egyre kevesebb a faipari szektorban működő cégek száma.

T. B.

Stagnált a faipari szektorban működő cégek száma 2022-ben, közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Az amúgy sem magas egyéni vállalkozók köre közel százzal csökkent. Idén csökkenő cégszámmal érdemes számolni. A faanyagárak 2021 tavasza után tavaly év végére csökkentek, elemzők szerint a globális építőipari faanyagpiac 2024-ig nem fog helyreállni. 

A hazai faiparhoz kapcsolódó tevékenységek és társas vállalkozások a biztató 2021-et követően sincsenek túl a stagnáló időszakon. 2016-ban még mintegy 8800 társas vállalkozás működött az erdőgazdálkodásban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban és a papírgyártásban együttesen. Számuk 2020-ra ezerrel esett vissza, azóta stagnál. Az ágazatban a foglalkoztatottak száma 60 ezer körülire emelkedett. Hétezer egyéni vállalkozó van a szektorban, számuk a KATA szigorításával nagyot esett, de sok új is alakult. 

A hazai faipari cégek döntő többsége továbbra is Budapesten és Pest vármegyében található, Hevesben 217 cég működik, ami a hetedik legkevesebb a megyék közt. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!