Építőipar

2023.07.24. 10:45

Hevesben is kevesebben fogtak építkezésbe, mint egy éve

Májusban 17 százalékkal kevesebb megbízást teljesítettek az építőipari vállalkozások.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 12 százalékkal esett vissza az építőipari termelés volumene májusban, országosan. Az épületek építésének termelése 13,6, az egyéb építményeké 11 százalékkal csökkent. A KSH szerint a Heves megyei építőipari cégek 5,56 milliárd forintnyi munkát végeztek, ez nominálisan is elmaradt az egy évvel korábbitól, volumenben pedig 17 százalékos volt a visszaesés. Az épület építése ágazatban bő negyedével kevesebb munkát végeztek, míg az egyéb építmények esetében 4,3 százalékos növekedést figyeltek meg.

A KSH szerint országosan a megkötött új szerződések volumene 36,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9 százalékkal visszaesett a 2022. májusi bázishoz képest. Heves megyében 4,9 milliárd forintnyi új szerződéshez jutottak a legalább négy embert foglalkoztató építőipari cégek, ami 200 millió forinttal haladta meg a tavalyit, azonban az infláció miatt ez 11 százalékkal kevesebb munkamegbízást jelentett.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya majdnem harmadával zuhant, főként az egyéb építmények esetében volt nagy az elmaradás. Hevesben a szerződésállomány hatvan százalékkal esett vissza, a tavaly májusi 13,1 milliárd helyett csupán 6,2 milliárd forintnyi megbízásuk volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!