Gazdaság

2023.07.07. 13:00

Még inkább visszafogtuk a kiadásokat májusban

Heves megyében az átlag fölött esett vissza a kiskereskedelmi forgalom.

Heol.hu

Idén májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a naptárhatástól megtisztítva országosan 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest, közölte a KSH. Hevesben 13,4 százalékos volt a zuhanás, ami a megyék sorában a nyolcadik legmagasabb arány. Májusban egyébként 39,374 milliárd forintot költöttünk az üzletekben, vagy rendeltünk webáruházakból. Ez nominálisan a legmagasabb volt ebben az évben, de a többi hónaphoz hasonló érték volt. Az öt havi összesítésben 10,8 százalékos volt az üzletek forgalom-csökkenése Magyarországon.

A KSH szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 25,9 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Gyógyszerre, illatszerre többet öltöttek az emberek, minden másra kevesebbet. Májusban 21,5 százalék volt az infláció mértéke, de már az előző év hasonló időszakában is felívelőben volt a drágulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!