Adatok

2023.07.05. 14:16

Rekordalacsonyhoz közeli a munkanélküliek száma Hevesben

Országosan mélyponton az álláskeresői létszám, Hevesben még néhány százzal fölötte vagyunk a rekordnak.

T.B.

Idén júniusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 224,2 ezer álláskereső szerepelt, ami több mint hatezerrel kevesebb az előző év azonos időszakához képest. A nyilvántartás működése óta sosem volt még ilyen regisztrált munkanélküli az országban. Hevesben hetvennel haladta meg az állástalanok száma a tízezret, ennél kevesebbet csak 2018-ban számláltak (9755 a rekord októberből). Az alacsony számok köszönhetően nem csak a munkahelyek létesülésének, hanem a lakosság fogyásának, illetve nyugdíjba vonulásának, a külföldi munkának is, illetve vannak nem regisztrált állás nélküliek is. Hevesben az előző hónaphoz képest kétszázzal fogyott az állástalanok száma, az előző évhez viszonyítva 642-vel lettek kevesebben a munkanélküliek. Pályakezdőnek kevesebb mint félezer munkakereső számított.

A legfeljebb általános iskolát végzettek 93,3 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 41,6 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 30,5 százalékos volt, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hevesben volt a legmagasabb (35,6 százalék), nem sokkal lemaradva következett Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Júniusban országszerte 129,5 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 60,7 százaléka álláskeresési ellátásban, 39,3 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 42,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Megyénkben majdnem hatezren kaptak valamilyen pénzbeni ellátást. Hevesben az egy éven túli munkakeresők aránya negyven százalékos volt, ami kevéssel magasabb a 36 százalékos országos aránynál.

Júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta 3,6 százalékos értéket mutatott, Hevesben pedig a vármegyék közül a negyedik legmagasabb volt, 5,5 százalék. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron vármegye (0,9 százalék) rendelkezett.

A nagyobb városok közül Egerben 1142, Gyöngyösön 659, Hatvanban 584, Hevesen 520, Füzesabonyban pedig 177 álláskeresőt regisztráltak, s öt kisebb településen haladta meg a kétszázat az állástalanok száma, Erdőtelken, Tarnaleleszen, Tiszanánán, Lőrinciben és Kiskörén, de közel járt ehhez Verpelét, Kömlő és Kerecsend is. A legkevesebb állástalan, három Kisfüzesen volt.

Huszonhárom faluban és városban haladta meg a tíz százalékot a munkanélküliség, Terpesen és Tarnaleleszen pedig a húsz százalékot is elérte a mutató, ugyanakkor Mátraballán, Gyöngyöshalászon és Visontán a két százalékot sem érte el. A vármegye nagyobb városai közül Egerben, Gyöngyösön és Füzesabonyban négy százalék alatt maradt a munkanélküliek aránya, Hatvanban 4,44, Hevesen pedig 8,49 százalékot mért a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!